Веселки з'являтимуться частіше завдяки зміні клімату

Дослідження на чолі з гавайськими вченими показало, як сучасна зміна клімату впливатиме на частоту веселок. У середньому у світі до 2100 року вони можуть почастішати на 4-5 відсотків, однак ситуація залежить від конкретної локації. У таких густонаселених регіонах як Середземномор'я кількість днів із веселками, навпаки, зменшиться. Про таке повідомляється у статті журналу Global Environmental Change.

Unsplash

Unsplash


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Чому вчені зупинилися на веселках?

Зміна клімату, яку спричинило й усе ще підтримує людство, має колосальний вплив на планету. Найчастіше її пов'язують із різкими перемінами у живій природі. Ми вже писали, про її зв'язок зі зменшенням чисельності комах, перешкодами у відновленні популяції китів, майже повною втратою ареалу горил і шимпанзе, поширенням хвороб у дельфінів тощо.

Але вчені Гавайського університету в Маноа зацікавилися аспектом неживої природи, яка з давніх часів займала особливе місце й шану у людській культурі — веселками. Зараз на Гаваях веселки є прекрасним і доволі буденним явищем. Та вони є породженням взаємодії світла та атмосфери, і оскільки глобальне потепління пов'язане зі змінами в складі атмосфери, то вчені зацікавилися, чи не стане ще одним його негативним ефектом зменшення частоти веселок.

Що стане з веселками через зміну клімату?

Щоб знайти відповідь на поставлене запитання, науковці спочатку зібрали інформацію про те, де, як часто і за яких умов зустрічаються веселки у світі. Вони поаналізували 7094 світлин із веселками з сайту фотографій Flickr, які зроблені між 2004 та 2013 роками і мають позначену локацію. Визначивши особливості довкілля у цих містах і зіставивши інформацію з кліматичними даними — як сучасними, так і згідно з передбаченими сценаріями — науковці побудували комп'ютерну модель, яка розрахувала, що станеться з веселками зі зміною клімату.

За результатами, зараз у середньому на Землі щороку є 117 днів з придатними для веселок умовами. А через зміни клімату до 2100 року кількість таких днів може збільшитися на 4-4,9 відсотка через зміни в опадах та хмарному покриві. Однак це середнє значення по планеті, тож у різних локаціях ефект відрізнятиметься. Наприклад, на 21-34 відсотках територій кількість днів із імовірними веселками, навпаки, зменшиться. Це стосується перш за все густонаселених регіонів, а зокрема Середземномор'я, півдня Австралії та Африки, Бразилії. Тоді як на частіші веселки можуть розраховувати жителі Північної Америки, східної Євразії та Японії, а також островів та розташованих на висоті й вищих широтах територій.

Зміна в кількості днів із можливими веселками через зміни клімату. Kimberly M.Carlson et al. / Global Environmental Change, 2022

Зміна в кількості днів із можливими веселками через зміни клімату. Kimberly M.Carlson et al. / Global Environmental Change, 2022

Вчені сподіваються, що їхнє дослідження приверне більшу увагу до масштабів людського втручання у природні процеси. Водночас вони наголошують на обмеження своєї роботи, які могли вплинути на результати й вимагають наступних вивчень. Серед них значиться і орієнтування в частоті веселок на сайт з фотографіями Flickr — він не однаково популярний у різних країнах, а до того ж аналіз включав світлини, помічені як веселка тільки англійською мовою, через що веселки в окремих регіонах могли виявитися недостатньо представленими у дослідженні.