Жінка два роки прожила з паразитом в оці через крокодиляче м'ясо

Жінка з Конго два роки проходила із паразитичним ракоподібним в оці, яким вона заразилася, імовірно, через споживання крокодилячого м'яса. Паразити Armillifer grandis, личинку якого видалили з ока, типово уражає змій, та може інфікувати й крокодилів. Однак очна інфекція цими паразитами у людей від крокодилів раніше описана не була. Тож лікарі вважають, що колегам варто мати на увазі можливість такої хвороби у пацієнтів з країн, де ці паразити природно водяться. Про випадок повідомили у журналі JAMA Ophthalmology.

Личинка п'ятиустки, яку видалили з ока пацієнтки. JAMA Network, 2024 American Medical Association

Личинка п'ятиустки, яку видалили з ока пацієнтки. JAMA Network, 2024 American Medical Association


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відбувалося з жінкою?

До лікарів звернулася 28-річна пацієнтка зі скаргами на незрозумілу масу, що повільно росла в кутку її лівого ока. При огляді медики помітили, що ця маса під кон'юнктивою рухається, тож запідозривши паразита, провели її хірургічне видалення. Вилучену істоту, скручену у форму літери С сантиметрову личинку, віддали фахівцям на визначення. Ті й указали, що в оці розвивався представник Armillifer grandis.

Раніше вже були відомі випадки інфікування паразитами Armillifer людей. Частіше вони уражають кишківник і не проявляються симптоматично, але зрідка можуть проникати і в інші органи, зокрема, очі. Зазвичай інфікування відбувається при тісному контакті зі зміями, через споживання зараженої яйцями паразитів води чи їжі або ж недостатньо термічно обробленого м'яса змій, яке продають у багатьох країнах Азії та Африки. Однак пацієнтка з Конго повідомила, що ніколи не їла й не тримала змій. Утім, вона регулярно споживала м'ясо крокодилів, від яких люди теж можуть заразитися паразитами Armillifer, хоч це й перший відомий випадок очної інфекції цими збудниками від крокодилів.

  • В Австралії жінка заразилася від пітона паразитичним гельмінтом, що раніше не був відомий здатністю уражати людей. Він поселився безпосередньо у мозку пацієнтки, хоч та навіть не їла зміїне м'ясо, а лише жила поруч з оселищем пітонів.