Збільшене споживання овочів і фруктів виявилося пов'язане з оптимальною тривалістю сну

Споживання збільшеної кількості овочів і фруктів виявилося пов'язане у дорослих людей із оптимальною тривалістю сну в 7-9 годин, тоді як зменшене споживання пов'язали з відхиленнями у тривалості сну. Поки що незрозуміло, що стоїть за цим зв'язком, але вчені припускають, що збільшене вживання овочів і фруктів може допомогти людям із розладами сну. Дослідження опубліковане у журналі Frontiers in Nutrition.

GIPHY

GIPHY

Як виявили зв'язок овочів і фруктів та сну?

Дослідники прослідкували за тим, скільки овочів і фруктів споживають люди з різною тривалістю звичайного сну. Вони включили в аналіз дані про понад 5 000 дорослих фіннів, більшість з яких споживає мало фруктів і овочів. З них 76 відсотків мали нормальну тривалість сну, 21 відсоток — короткий сон менш як 7 годин на день, а ще 3 відсотки — довгий сон понад 10 годин.

З'ясувалося, що ті, хто спить замало, у середньому споживають на 37 грамів на день менше овочів і фруктів, ніж люди з нормальною тривалістю сну. А ті, хто спить довше потрібного, споживають у середньому аж на 73 грами овочів і фруктів на день менше. І зв'язок зберігався при врахуванні різних змінних, як-от ваги, освіти, шкідливих звичок. При цьому особливо впливав на зв'язок показник споживання листових овочів, коренеплодів та плодових овочів на кшталт помідор та огірків. Але потрібно провести наступні триваліші дослідження, щоб зрозуміти як зміна в харчуванні може допомогти підтримати здоровий сон.

  • Нещодавно ВООЗ оновила рекомендації щодо харчування, покликані запобігти раку, серцевим хворобам і діабету. Серед іншого, вони вказують на потребу дорослим людям їсти щонайменше 400 грамів овочів і фруктів на добу.