У чоловіків вдвічі зменшилася кількість сперматозоїдів за пів століття

Міжнародна група дослідників підрахувала, що у чоловіків по всьому світу зменшується кількість сперматозоїдів. Між 1973 та 2018 роком показник зменшився більш ніж на 60 відсотків, причому з 2000-х років темпи скорочення подвоїлися, зазначається у статті журналу Human Reproduction Update.

Навіщо вчені рахували сперматозоїди?

Кількість сперматозоїдів є одним із основних факторів, що визначає фертильність чоловіка. І з кращим розумінням цього фактора та чинників, що на нього впливають, стає можливим розроблення нових методів для лікування чоловічого безпліддя. Утім, репродуктивною функцією все не обмежується. Зниження кількості сперматозоїдів пов'язують із такими хворобами як рак яєчок, а також збільшенням ризику ранньої смерті. Тож вивчення того, що відбувається з чоловічими статевими клітинами в глобальному масштабі, може допомогти вжити заходів для покращення репродуктивного здоров'я чоловіків. Цим зайнялася група науковців з Ізраїлю, Данії, США та Іспанії, очолювана фахівцем Єврейського університету Єрусалиму.

Звідки брали інформацію в таких великих масштабах?

Дослідники провели метааналіз, проаналізувавши дані 223 досліджень, проведених у 1973-2018 роках. Всі вони охоплювали підрахунок кількості сперматозоїдів у спермі чоловіків з усіх населених частин світу, тож доповнювали результати подібного метааналізу авторів від 2017 року, у якому враховувалися лише жителі Північної Америки, Європи й Австралії.

Аналіз свідчить, що у порівнянні з 1973 роком у 2018 році концентрація сперматозоїдів у мілілітрі сперми чоловіків знизилася зі 101 мільйона на мілілітр до 49 мільйонів на мілілітр. Хоча це все ще більше нижньої межі норми в 15 мільйонів клітин на мілілітр, показник зменшився за 45 років на 51,6 відсотка. Це може мати наслідком пізніше настання зачаття.

Якщо спочатку зниження відбувалося на рівні 1,16 відсотка на рік, то після 2000-х років — уже на рівні 2,64 відсотка на рік. Тобто темпи прискорюються. Схоже стосується і загальної кількості сперматозоїдів, яка з 1973 року знизилася на 62,3 відсотка. Можливо, річ у збільшенні забруднення середовища, але поки що науковці не мають пояснення та розуміння наслідків спостережуваній закономірності й наполягають на додаткових дослідженнях.