Новий біопластик, створений на основі модифікованого ячмінного крохмалю, повністю перетворився на компост за допомогою мікроорганізмів природного середовища всього за два місяці. Крім цього, матеріал продемонстрував кращу міцність і водостійкість, ніж існуючі біополімери, що дозволяє використовувати його як зручну екологічну упаковку, в тому числі для продуктів харчування. Наразі біопластик ще не запущено у масове виробництво, але розробники вважають цей крок досяжним в межах п’яти років, оскільки більшість потрібних інгредієнтів доступно в промислових кількостях. Інформацію про новий матеріал представили на сайті Копенгагенського університету.
Верхній ряд зліва направо: звичайний поліетилен, біопластик на основі амілози, біопластик із кукурудзяного крохмалю. Нижній ряд зліва направо: зразки комерційного біопластику. А — початок експерименту, B — деградація через 8 днів, C — через 11 днів, D — 21 день, E — 41 день і F — деградація через 54 дні. Копенгагенський університет
З чого і як зробили новий біопластик?
Даний біопластик в основному складається з амілози (компонент крохмалю), отриманої з ячмінного зерна, та наноцелюлози з залишків переробки цукрових буряків. Його отримували або з розчину компонентів у воді, або при нагріванні їх під тиском.
Амілоза та целюлоза в суміші з’єднуються в довгі та стійкі молекулярні ланцюги, створюючи біокомпозит у вигляді гранул чи пластівців. За допомогою обробки та пресування біополімеру надається потрібна форма, і отриманий гнучкий та міцний матеріал вже придатний до використання. А його здатність до швидкої біодеградації робить ближчим вирішення проблеми глобального пластикового забруднення. До того ж, оскільки всі компоненти рослинного походження, немає потреби в нафтопродуктах, що зменшує викиди вуглекислого газу.
- Проблематичність переробки використаного пластику спонукає вчених шукати все нові замінники звичним матеріалам для збереження довкілля. Раніше ми писали про біопластик зі сміття, що розкладається за рік, та про безпечний біорозкладний пластик з деревного борошна, що деградує за три місяці.