Вчені перетворили деревне борошно на безпечний біорозкладний пластик

Американські вчені розробили новий тип біопластику з деревного борошна. Його особливість — у відсутності необхідності використання токсичних речовин та високій якості, що поєднується з високим показником біорозкладання. Досліди показали, що деревний пластик повністю розкладається в ґрунті протягом трьох місяців. Опис дослідження опублікований у журналі Nature Sustainability.

Siala / Pixabay

Siala / Pixabay

Чому над новим пластиком усе ще працюють?

Пластик є дешевим та довговічним матеріалом, але нам не завжди потрібно, щоб речі з нього не розкладалися по кількасот років. Сьогодні більшість одноразових виробів виготовляються з пластику, але це одна з причин, чому забруднення довкілля набуло таких масштабів, коли впоратися зі сміттям стає катастрофічно важко. Ось чому дедалі більше зростає кількість альтернативних варіантів пластику, які є більш дружніми до довкілля та відновлюваними. Часто вони створюються не на нафтовій основі, а на природній, наприклад, із яєчної шкаралупи чи рослинних тканин. Вони мали би бути більш екологічними, проте їхнє виробництво не рідко супроводжується використанням токсичних хімікатів, є істотно дорожчим за звичайні варіанти або ж готові продукти недостатньо міцні. Науковці з Єльського університету запевняють, що розробили новий біопластик, який позбавлений цих недоліків.

Що нового пропонують вчені цього разу?

Дослідники вважають, що було б непогано виробляти біорозкладний пластик із деревного борошна. Це мілка стружка, яка здебільшого є побічним продуктом при обробленні дерева і часто викидається без використання.

Вчені обробили пухку деревне борошно за допомогою біорозкладного та безпечного для довкілля глибокого евтектичного розчинника. У результаті науковці отримали суміш лігніну та целюлозних мікро- та нановолокон, переплетених на наномасштабі та з'єднаних водневими зв'язками. Отримана суміш виявилася достатньо в'язкою для того, щоб могти з неї вилити готовий до використання біопластик.

Наскільки він розкладний?

Щоб перевірити, як довго розкладається новий біопластик, вчені поховали його у ґрунт та спостерігали за змінами. Усього через два тижні після цього він подрібнився, а через три місяці й зовсім розклався у ґрунтовому середовищі, йдеться у статті. Крім цього, досліди показали, що деревний пластик міцний до механічних впливів, залишається стабільним під дією води, що означає можність виготовлення з нього тар для рідин, а також стійкий до впливу ультрафіолетового випромінювання. Але пластик з дерева не обов'язково викидати, його також можна переробляти. Для цього його необхідно механічно подрібнити, що дозволяє відновити та повторно використати розчинник.

Із такого біопластику можна виготовляти пакети, матеріали для упакування або навіть вироби для автомобілів, припускають автори. Надалі вони вивчатимуть, як вироблення їхнього пластику у великих масштабах впливатиме на безпеку лісів.

глибокого евтектичного розчинника
Розчинники такого типу дають змогу екстрагувати біологічні сполуки з рослинної сировини.