ВООЗ скасувала глобальну надзвичайну ситуацію через ковід

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) скасувала введений більш ніж три роки тому надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я через Covid-19. Про рішення повідомляють на сайті організації.

Що це означає?

Під час п'ятнадцятого засідання Комітету надзвичайних ситуацій щодо Міжнародних медико-санітарних правил, його члени відмітили, що останнім часом суттєво скоротилася захворюваність на ковідну інфекцію, а також пов'язані з нею госпіталізації та смерті. Це є наслідком збільшенням рівня імунізації населення проти вірусу SARS-CoV-2 — за допомогою вакцин, одужання від інфекції чи від обох факторів.

Беручи до уваги позитивну тенденцію, генеральний директор ВООЗ погодився з тим, що глобальне поширення Covid-19 більше не є надзвичайною глобальною ситуацією у галузі охорони здоров'я. Водночас захворювання продовжує бути проблемою, тож він закликав провести консультації задля розроблення плану тривалого стримання пандемії Covid-19 на 2023-2025 роки. Поки їх не оприлюднять, урядам держав радять дотримуватися раніше опублікованих тимчасових рекомендацій.