Вірус грипу злився з респіраторно-синцитіальним вірусом у клітинах легень

Шотландські мікробіологи виявили раніше невідомий тип взаємодії між вірусом грипу А та респіраторно-синцитіальним вірусом. При одночасному інфікуванні дихальної системи два збудники зливаються у гібридну вірусну частинку, завдяки якій вірус грипу краще уникає імунної системи та уражає більшу кількість клітин, зазначається у журналі Nature Microbiology.

Вірусна частинка на зображеннях електронної кріотомографії. На ній представлені структури як вірусу грипу А (IAV), так і респіраторно-синцитіального вірусу (RSV). Joanne Haney et al. / Nature Microbiology, 2022

Вірусна частинка на зображеннях електронної кріотомографії. На ній представлені структури як вірусу грипу А (IAV), так і респіраторно-синцитіального вірусу (RSV). Joanne Haney et al. / Nature Microbiology, 2022

Із ким об'єднався вірус грипу?

Близько 10-30 відсотків вірусних респіраторних інфекцій, особливо у дітей, спричинені більш ніж одним збудником. Як це впливає на протікання хвороби — ще недостатньо зрозуміло, що й спонукало науковців Університету Глазго провести власні дослідження. Вчені хотіли з'ясувати, що відбувається з людськими клітинами дихальної системи при їх інфікуванні двома поширеними збудниками респіраторних інфекцій: вірусом грипу А та респіраторно-синцитіальним вірусом, зараження яким є основною причиною інфекцій дихальних шляхів у дітей.

У лабораторії клітини легень заражали сумішшю цих двох патогенів або ж кожним окремо для порівняння. З'ясувалося, що при одночасному інфікуванні двома вірусами у понад 56 відсотках клітин легень утворюються гібридні вірусні частинки у вигляді ниток, які є поєднанням вірусу грипу А та респіраторно-синцитіального вірусу, хоч вони і є представниками двох різних родин. Під мікроскопом ці частинки нагадують за формою кінцівку гекона, ногу якої утворює респіраторно-синцитіальний вірус, а пальці — вірус грипу.

Ниткоподібні вірусні частинки з елементами вірусу грипу А (фіолетові) та респіраторно-синцитіального вірусу (зелені). Joanne Haney et al. / Nature Microbiology, 2022

Ниткоподібні вірусні частинки з елементами вірусу грипу А (фіолетові) та респіраторно-синцитіального вірусу (зелені). Joanne Haney et al. / Nature Microbiology, 2022

Що означає для нас гібридний патоген?

Вивчення гібридної вірусної частинки показало, що злиття надає вірусу грипу переваги. Інфіковані ним клітини гірше нейтралізують вірус грипу, через що дві третини вірусів уникають зумовленої антитілами імунної відповіді. Окрім цього, завдяки елементам від респіраторно-синцитіального вірусу вони можуть активно проникати і в ті типи клітин, що позбавлені типового для вірусу грипу рецептора. І якщо вірус грипу А зазвичай уражає клітини верхніх дихальних шляхів, то у складі гібрида може опускатися й у нижчі відділи й потенційно ставати причиною пневмонії.

Утім, для респіраторно-синцитіального вірусу такої вигоди від злиття з вірусом грипу не знайшлося. Навпаки, воно суттєво обмежує його здатність до реплікації і може навіть робити неінфекційним.

Отже, результати свідчать, що природне злиття вірусу грипу з респіраторно-синцитіальним вірусом може робити його більш патогенним. Але автори наголошують на тому, що це попереднє дослідження, проведене лише на культурі клітин, і що наступні вивчення на живих тваринах допоможуть краще зрозуміти ризики одночасної інфекції різними збудниками.

Хоча при злитті з грипом респіраторно-синцитіальний вірус слабшає, але окремо він все ще небезпечний для немовлят. Ефективних ліків проти спричиненої ним інфекції немає, але успішно пройшла перші доклінічні випробування вакцина проти вірусу.