Виготовлення кам'яних знарядь виявилося небезпечним для життя древніх людей

Американські антропологи назвали процес виготовлення кам'яних знарядь небезпечною для здоров'я та іноді навіть життя діяльністю. Їхнє дослідження свідчить, що древні люди мали регулярно стикатися з травмами, зокрема порізами, які без медичної допомоги могли завершуватися каліцтвом або смертю. Про таке автори пишуть у журналі American Antiquity.

Getty

Getty

Звідки вчені дізналися про ризики?

Протягом мільйонів років люди різних видів виготовляли кам'яні знаряддя, сприяючи культурному прогресу. Але попри те, що це нелегка і потенційно небезпечна справа, мало що відомо про травми та їхню важкість, які отримували первісні майстри при створенні інструментів. Антропологи Університету Талси, Університету штату Нью-Йорк у Баффало та Університету штату Кент вирішили, що допомогти розібратися у цьому можуть сучасні люди, які займаються виготовленням кам'яних знарядь як хобі або в рамках дослідницької роботи. Тож вони опитали 173 добровольців, яких знайшли на спеціалізованих сайтах та групах у соцмережах, присвячених цій діяльності.

Чим небезпечне виготовлення кам'яних знарядь?

З'ясувалося, хоч більшість і використовує захист, наприклад 87 відсотків захищають очі, а 57 відсотків одягають рукавиці, але вони все одно часто травмуються. Найчастіше це є порізи пальців і рук, нерідко їм влітають в око чи шкіру уламки каміння, у деяких залишаючись там і дотепер. Один із опитаних сказав, що випадково опустив кам'яний молот на стопу, тоді як двоє сказали, що вдарили себе по яєчках. Однак чверть опитаних повідомили, що стикалися з такими важкими травмами, що їм доводилося звертатися по медичну допомогу. Наприклад, із переломами та подряпинами кісток, важким пораненням суглобів, розрізом чи проколюванням артерії, порізом ліктьового нерва.

Автори роблять висновок, що древні люди у далекі від медицини часи ризикували здоров'ям та іноді навіть життям при створенні знарядь. Але це могло ще більше сприяти соціальному навчанню, під час якого люди переймали навичку через споглядання дій інших людей, або зменшенню ризиків через залучення до діяльності лише старших дітей і дорослих.