Вчені описали новий вид флуоресцентних короткоголових жаб

Біологи описали новий вид короткоголових, або гарбузових, жаб із бразильських лісів, названий Brachycephalus rotenbergae. Яскраво помаранчева жаба має довжину тіла менше 18 міліметрів, специфічну вокалізацію та, як і її близькі родичі, світиться під ультрафіолетовим світлом. Про знахідку вчені написали у журналі PLOS ONE.

Короткоголова жаба біля гриба. Edelcio Muscat

Короткоголова жаба біля гриба. Edelcio Muscat

Що це за жаби?

Короткоголові жаби (Brachycephalus) — це невеликі земноводні, що населяють Атлантичний ліс південно-східного регіону Бразилії, іноді підіймаючись на висоту до двох тисяч метрів. Здебільшого вони мають яскраво помаранчевий колір, за що їх часто називають гарбузовими жабами. Ці тварини мають декілька особливих характеристик. Короткоголових жаб вважають одними із найменших жаб у світі, оскільки довжина їхнього тіла може бути меншою одного сантиметра, але зрідка перевищує двох сантиметрів. Всупереч своїм розмірам вони є отруйними та виробляють одну з найнебезпечніших нейропаралітичних отрут — тетродотоксин. На відміну від багатьох інших жаб ці земноводні відкладають яйця не у воду, а в лісову підстилку, з яких вилуплюються молоді особини, оминаючи стадію пуголовків. Наразі нараховується близько 36 видів гарбузових жаб, але ця тема періодично викликає суперечки серед зоологів, тому що різні популяції цих тварин дуже подібні зовні та генетично. У новій роботі бразильські дослідники застосували декілька методів вивчення короткоголових жаб, завдяки чому змогли все ж виокремити новий вид.

Як знайшли новий вид?

Біологи в Сан-Паулу вже й раніше підозрювали, що серед місцевих гарбузових жаб можуть бути неописані раніше види. Від інших короткоголових жаб ці відрізнялися круглою мордою, темними плямами на деяких частинах голови та специфічною вокалізацією.

Тож вчені згодом детально вивчили морфологію та анатомію 276 жаб, зібраних під час 76 польових досліджень між жовтнем 2018 та вереснем 2019 років. Вони також проаналізували ДНК 71 жаби й записали звуки кількох самців під час періоду розмноження, порівнявши їх із іншими жабами. Крім цього, до аналізу включили дані про музейні зразки цих земноводних, яких зібрали з різних регіонів, деякі — за 200 кілометрів від Сан-Паулу.

Якою є нова жаба?

Новий вид гарбузових жаб виявився жителем півдня гір Мантикейра, де серед густого лісу мешкає велике різноманіття ендемічних для території жаб. Генетичний аналіз показав, що ДНК цих тварин відрізняється від групи видів Brachycephalus ephippium, до якої їх раніше приписували, на 3 відсотки. На основі цього, а також зовнішності та характерних звуків, дослідники й виокремили новий вид короткоголових жаб, яким дали назву Brachycephalus rotenbergae. Максимальна довжина їхнього тіла зареєстрована як 17,7 міліметрів. На голові та спині новоописаних жаб виявили кісткові пластинки, які як і в деяких інших гарбузових жаб, світяться під впливом ультрафіолетового світла. Але поки що вченим невідомо, для чого жабам здатність до флуоресценції.

Новий вид жаб, як і близькі його родичі, світиться в ультрафіолеті. Edelcio Muscat

Новий вид жаб, як і близькі його родичі, світиться в ультрафіолеті. Edelcio Muscat

У наступних роботах автори планують зосередитися на вивчення екології Brachycephalus rotenbergae. Хоча оселище земноводних перебуває на заповідній території, їм можуть загрожувати дикі кабани, які починають сильно розселятися в лісі та здатні нашкодити жабам у підстилці під час риття.