Вакцина проти вірусу Марбург успішно пройшла перше тестування на людях

Американські дослідники успішно провели перше випробування на людях вакцини проти вірусу Марбург з аденовірусним вектором. Єдине щеплення викликало бажану імунну реакцію в учасників, при цьому не призвело до серйозних побічних ефектів, зазначається у журналі The Lancet.

Частинки вірусу Марбург (сині) на поверхні інфікованої клітини (жовта). National Institutes of Health

Частинки вірусу Марбург (сині) на поверхні інфікованої клітини (жовта). National Institutes of Health


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Що це за вірус?

Вірус Марбург близькоспоріднений із вірусом Ебола і хвороба, яку він спричиняє, має подібний важкий перебіг. В інфікованих уражаються внутрішні органи й центральна нервова система, виникають значні крововиливи та гарячка. Смертність від хвороби може сягати 90 відсотків, а специфічного лікування для неї наразі не існує, обмежуючи допомогу полегшенням симптомів та підтриманням стану пацієнта.

Великі надії покладають на створення ефективної вакцини, що була б доступною для людей у регіонах Африки, де найбільший ризик захворіти. Хоча декілька потенційних вакцин уже було створено, вони не показували достатньої ефективності на людях. Можливо, стане рятівним новий препарат, що його нещодавно випробували на людях вчені Національного інституту алергій та інфекційних захворювань США спільно з американськими колегами.

Якою є нова вакцина?

Вакцина використовує аденовірус шимпанзе, що не загрожує людському здоров'ю. Його модифікували у такий спосіб, щоб він не міг відтворюватися всередині організму і водночас був носієм глікопротеїну, властивого вірусу Марбург, щоб натренувати імунну систему розпізнавати збудника.

У рамках першої фази клінічного дослідження вакцину протестували на 40 дорослих здорових добровольцях зі США. Вони отримали одну внутрішньом'язову ін'єкцію вакцини в низькій або високій дозі. Після цього учасники навідувалися на обстеження вісім разів протягом наступних 48 тижнів.

Як подіяла вакцина?

На цьому етапі дослідження неможливо встановити ефективність вакцини, але можна отримати попередні результати щодо безпечності та здатності викликати імунну реакцію. І з цим у препарату поки що все добре. У жодного учасника не виникло серйозних побічних ефектів, а найпоширенішими були біль у місці ін'єкції, слабкість, головний біль і біль у м'язах, що проходили самостійно за кілька днів.

У 38 добровольців протягом чотирьох тижнів від вакцинації кількість антитіл до глікопротеїну вірусу Марбург зросла більш ніж у 100 разів і залишалася у 70 відсотків із них високою ще й через 48 тижнів. У крові також відмітили бажану реакцію Т-клітин на вірус.

Отже, вакцина проти небезпечної інфекції наразі показала себе безпечною та імуногенною. Наступні випробування дозволять оцінити, що це означає з огляду на ефективність захисту проти хвороби.