Ліки для відтермінування діабету 1 типу схвалили у США

Американський регулятор медикаментів FDA схвалив використання ліків Цієльд (Tzield) для відтермінування симптомів діабету 1 типу. Це ін'єкції антитіл для дітей та дорослих з другою стадією діабету, які здатні відкласти перехід на третю стадію хвороби на роки, зазначається на сайті FDA.

Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Що це за стадії захворювання?

Діабет першого типу є аутоімунною хворобою, за якої імунна система пацієнтів виробляє антитіла до власних клітин підшлункової алози, що виробляють інсулін. Тому такі пацієнти мають нестачу інсуліну, який потрібен для зниження рівня глюкози в крові, й вимушені щодня вводити його в ін'єкціях та постійно контролювати цукор у крові. Зазвичай захворювання розвивається у дитинстві або юнацтві, але може проявитися й у дорослих.

Хвороба розвивається поступово і її умовно розділяють на три стадії, на перших двох із яких симптомів ще немає, а є лише незначні відхилення в аналізах. Нові ліки, які схвалило до використання Управління з продовольства та медикаментів США (FDA), допомагає відтермінувати настання третьої фази, на якій і діагностують діабет першого типу, людям із високим ризиком захворювання (наприклад, тим, хто має батьків, брата чи сестру з діабетом 1 типу).

Як діє препарат?

Схвалення отримали ліки Цієльд (Tzield), діючою речовиною яких є моноклональні антитіла теплізумаб. Останні націлені на поверхню тих імунних Т-клітин, які знищують клітини підшлункової залози, сприяючи цим зменшенню аутоімунної реакції та відтерміновуючи настання третьої стадії діабету. Лікування триває усього два тижні та полягає у щоденних внутрішньовенних ін'єкціях теплізумабу.

Успішні результати випробування, які посприяли схваленню ліків у США, отримали на 76 учасниках з другою стадією діабету 1 типу. Частина з них отримала курс теплізумабу, а інші — плацебо, після чого за ними спостерігали у середньому протягом 51 місяця. Так з'ясувалося, що у групі лікування третя стадія діабету наставала у середньому через 50 місяців після дослідження, тоді як у групі плацебо — через 25 місяців. Таким чином, ліки можуть подарувати людині додаткові місяці чи роки життя без важкої хвороби. Утім, введення антитіл супроводжується ризиками цитокінового шторму, інфекцій і реакцій гіперчутливості, через що лікарям потрібно бути обачними та постійно контролювати стан пацієнтів.