Арахісовий пластир допоміг малюкам із алергією з'їсти більше арахісу

Пластир із арахісовим антигеном допоміг дітям до чотирьох років із харчовою алергією знизити чутливість до арахісу. Завдяки річному лікуванню пластиром діти змогли збільшити порцію з'їденого арахісу без симптомів алергії, повідомляється у New England Journal of Medicine.

Matthew Greenhawt et al. / New England Journal of Medicine, 2023

Matthew Greenhawt et al. / New England Journal of Medicine, 2023

Як діє пластир проти харчової алергії?

Пластир, що наклеюється на шкіру на спині, містить антиген у вигляді арахісового білка, на який імунна система людей із алергією має надмірну реакцію, але у дуже низькій концентрації. У такий спосіб, через низькі дози антигену, імунна система вчиться його толерувати. Підхід показав себе ефективним у дітей із алергією, які старші за чотири роки, однак для менших пацієнтів подібного лікування не було. Та дослідження на чолі з вченими Університету Колорадо свідчить, що арахісовий пластир може допомогти і цій когорті людей із харчовою алергією.

Як спрацював пластир у маленьких дітей?

Вчені провели випробування арахісового пластиру на 362 дітях віком від одного до трьох років з підтвердженою алергією на арахіс. З них 118 увійшли в групу плацебо, отримавши пластир без активного компонента. З'ясувалося, що рік щоденного використання пластиру зменшує чутливість до арахісу у 67 відсотків дітей. Якщо раніше їм достатньо було з'їсти більше 10 міліграмів арахісового білка, щоб спричинити алергічну реакцію, то після року лікування для такого ж ефекту потрібно було вже 1000 міліграмів. Тим, у кого реакцію викликали менш як 10 міліграмів білка, після курсу пластиру могли з'їсти понад 300 міліграмів. Тож ці діти можуть спокійно з'їсти від одного до чотирьох бобів, що захистить їх від наслідків випадкового споживання арахісу, наприклад, у складі солодощів. Між тим, таке зниження чутливості відмітили лише у 33 відсотків дітей у групі плацебо.

Щодо безпечності, то під час терапії анафілактичні реакції відмітили у чотирьох дітей з групи арахісового пластиру. Але переважно вони були легкі і троє дітей не припинили участі у випробуванні, а подібних проявів у них більше не було. Наступні дослідження покажуть, як довго триватиме ефект від пластиру і уточнять його безпечність.

антигеном
Чужорідна речовина, яка здатна викликати при введенні в організм імунну реакцію.