У любителів кави ризик рецидиву раку кишківника виявився нижчим

Нове дослідження показало, що люди, які в день випивають по дві-чотири чашки кави, мають нижчий ризик повернення раку кишківника за тих, хто кави п'є менше. При цьому ефект виявився дозозалежним — із більшою кількістю випитої кави ризик зменшується сильніше. Наприклад, при випиванні п'яти чашок на день шанси рецидиву менші на 32 відсотки, ніж при випиванні двох чашок. Результати опубліковані в International Journal of Cancer.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як каву пов'язали з нижчим ризиком рецидиву раку?

Висновок отримали із дослідження за участі 1 719 добровольців з колоректальним раком, який уражає товсту і пряму кишки, І-III ступенів. Учасники пройшли опитування щодо їхніх звичок та випивання кави, а тоді за ними спостерігали у середньому протягом 6 років. Окрім того, що споживання кави виявилося пов'язаним із нижчим ризиком рецидиву раку, воно також проявило залежність із виживаністю пацієнтів, хоч і нелінійну. Так, випивання 3-5 чашок кави на день було пов'язано з меншими на 29 відсотків шансами померти у спостережуваний період з будь-яких причин. Однак при споживанні більш ніж п'яти чашок ризики починали знову рости.

Ризик рецидиву раку (А) та смерті (В), у залежності від кількості чашок кави на день. Abisola M. Oyelere et al. / International Journal of Cancer, 2024

Ризик рецидиву раку (А) та смерті (В), у залежності від кількості чашок кави на день. Abisola M. Oyelere et al. / International Journal of Cancer, 2024

Результати означають, що випивання якомога більшої кількості кави не є вдалим рішенням для покращення виживання пацієнтів із раком, однак може існувати свого роду золота середина, за якої користь можна максимізувати. І автори зазначають, що результати були подібними, попри можливі відмінності у способах приготування та розмірі чашок учасників. Однак для розуміння механізму, що стоїть за зв'язком, потрібно провести додаткові дослідження.

Як ще кава може бути корисною для здоров'я

☕ Вживання кажи, навіть якщо без кофеїну, виявилося пов'язаним із меншим ризиком хронічної неалкогольної хвороби печінки та смерті від неї

🧠 Кілька чашок кави на день також пов'язали з помітно нижчим ризиком інсульту та деменції

🦠 Екстракт еспресо ж показав, що може перешкоджати формуванню, скупченню й поширенню в клітинах тау-білка, який пов'язаний із хворобою Альцгеймера