Тупорилі крокодили помукали, як корови

Тупорилі крокодили вирізнилися поміж родичів вокалізацією, що часом нагадує пориви вітру, а іноді — мукання корови. Це знання допоможе біологам відстежувати у природі тупорилих крокодилів, біологія яких значною мірою недосліджена. Про дослідження в African Journal of Herpetology повідомляє New Scientist.

Як підслухали крокодилів?

Карликові, або тупорилі, крокодили Osteolaemus tetraspis вважаються поширеним у Західній Африці видом, однак їх важко вивчати через доволі прихований спосіб життя у густих лісах. Вчені Університету Адама Міцкевича припустили, що допомогти у вивченні може краще розуміння вокалізації цих тварин. Тому вони записали та проаналізували 97 звуків, що їх видали два тупорилі крокодили в британському зоопарку. Як з'ясувалося, подібні на гуркіт, пориви вітру та мукання, звуки виділяють цих плазунів поміж інших крокодилів. Щоб упевнитися, що пара зоопаркових крокодилів не унікальна, вчені порівняли свої записи із 201 записом, зареєстрованим у природі під час проєкту з вивчення слонів у Габоні. Результати підтвердили своєрідну вокалізацію тупорилих крокодилів. Тепер науковці хочуть встановити весь репертуар крокодилів, зокрема індивідуальні відмінності у звучанні.

  • У той час як вчені намагаються зрозуміти крокодилів, крокодили нас розуміють і без досліджень — як з'ясувалося, ці рептилії розрізняють рівень стресу немовлят за їхнім плачем.