Три смерті і вісім випадків сліпоти пов'язали з краплями для очей у США

Американський Центр контролю захворювань (CDC) повідомив, що у 16 штатах США постраждало 68 пацієнтів від вкрай стійкого до антибіотиків штаму синьогнійної палочки (Pseudomonas aeruginosa). Троє людей через це загинули, восьмеро осліпли і чотири пройшли операцію з видалення очного яблука. Випадки пов'язують із використанням штучних сліз у вигляді очних крапель.

Штучні сльози EzriCare. EzriCare

Штучні сльози EzriCare. EzriCare

Що відомо?

Випадки інфікування мультирезистентним штамом синьогнійної палички VIM-GES-CRPA почали реєструвати з травня 2022 року. До того часу штам ніколи в США не виявляли. Експертиза встановила, що більшість заражених користувалися штучними слізьми у вигляді очних крапель, які призначені для зволоження очей. Хоч пацієнти повідомили про більш ніж 10 марок крапель, найчастіше це були безрецептурні штучні сльози бренду EzriCare. Лабораторний аналіз підтвердив наявність VIM-GES-CRPA у пляшечках з відкритими краплями цього виробника.

Експерти CDC та Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) закликають лікарів і пацієнтів не використовувати краплі брендів EzriCare або Delsam Pharma. Наразі фахівці встановлюють, чи міг спалах виникнути через забруднення очного препарату ще на етапі виробництва. А пацієнтів просять звертатися до лікарів, якщо вони вже мали досвід використання цих крапель і мають симптоми інфекції ока, як-от виділення з очей або їх почервоніння, підвищену чутливість до світла, біль або дискомфорт в очах чи нечіткий зір.