Третина джерел ґрунтових вод зазнала швидкого спустошення
Аналіз 1 700 резервуарів ґрунтових вод виявив, що третина з них стрімко спустошується — втрачає більш як 0,1 метра води на рік останні 24 роки. На пів метра щороку рівень води знижується у 10 відсотках резервуарів — на думку вчених, на запаси впливає зменшення кількості опадів, а також посилення ведення сільського господарства. Дослідженням поділилося видання New Scientist, а стаття вчених опублікована у Nature.

Кожна крапка є однією із аналізованих свердловин, де синій і червоні кольори вказують на зниження й поглиблення рівня ґрунтовиї вод. Scott Jasechko et al. / Nature, 2024
👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!
Що ще показали результати?
Дані, які зібрали науковці Каліфорнійського університету, включили понад 170 тисяч свердловин у 40 країнах. Ці країни охоплюють 75 відсотків світового використання ґрунтових вод й проводять моніторинг рівня води з 2000 року. Найбільше зниження рівня води зазнали резервуари в Індії і Каліфорнії, однак вчені застерігають, що така ж тенденція може бути і в Ірані, Китаї, Латинській Америці та майже по всій Африці, звідки недостатньо даних, але зростає використання ґрунтових вод із ростом населення. Утім, науковці також зареєстрували підвищення рівня ґрунтових вод у 16 відсотках резервуарів. Зокрема в Аризоні, Таїланді та одному з басейнів Ірана — там, де проводилися заходи зі збереження води, як-от штучне поповнення та обмеження на використання води. Це підтверджує ефективність заходів зі збереження рівня ґрунтових вод, тому науковці наголошують на їхній важливості, особливо враховуючи глобальне потепління. Наразі опубліковане дослідження — це найбільший аналіз рівня ґрунтових вод, але вчені продовжать стежити за ними, щоб зібрати більше даних для збереження цього ресурсу.
- Глобальне потепління загрожує не лише підземним водам, а й водоймам на поверхні. Виявилося, ріки нагріваються і втрачають кисень швидше, ніж океани, що веде до втрати біорізномаїття і якості води.