Темне покриття супутників Starlink зменшило їхню відбивну здатність

За допомогою телескопа Murikabushi дослідники порівняли стандартний супутник Starlink та супутник із темним покриттям Darksat. Виявилося, що альбедо супутника із покриттям вдвічі менше, ніж у стандартного. Таким чином, технологія Darksat може зменшити шкідливий вплив супутників на астрономічні спостереження за допомогою наземних телескопів. Стаття про це надрукована у журналі The Astrophysical Journal.

Зображення з обсерваторії Серро-Тололо показує сліди, залишені супутниками Starlink. Space.com. NSF's National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory / CTIO/ AURA / DELVE

Зображення з обсерваторії Серро-Тололо показує сліди, залишені супутниками Starlink. Space.com. NSF's National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory / CTIO/ AURA / DELVE

Що таке Starlink та як вони заважають астрономам?

SpaceX вивела першу партію із 60 супутників Starlink на низьку навколоземну орбіту 24 травня 2019 року. До середини 2020-х років компанія планує запустити 42 тисячі таких супутників, щоб забезпечити глобальне інтернет-покриття. У червні 2019 року Міжнародний астрономічний союз висловив занепокоєння, що яскравість цих супутників впливатиме на астрономічні спостереження. У відповідь SpaceX звернулася до астрономів з проханням виміряти яскравість супутників. Після запуску Starlink дослідники спостерігали за ними за допомогою наземних телескопів. Виявилося, що супутники дійсно заважають певним видам спостереження, як-от дослідження широких смуг неба в інфрачервоному та видимому діапазоні, при тривалій експозиції та у сутінках.

Що таке Darksat?

Третя партія з 60 супутників Starlink опинилася на низькій навколоземній орбіті 7 січня 2020 року. Серед них знаходився і прототип супутника STARLINK-1130, який отримав другу назву Darksat. Його антена зв'язку вкрита темним покриття, яке має зменшити кількість відбитого сонячного світла.

Наскільки це рішення виявилося ефективним?

Що перевірити, чи вдалося таким чином зменшити відбивну здатність супутника, дослідники провели спостереження за допомогою японського телескопа Murikabushi у трьох різних довжинах світла одночасно. Вчені порівняли стандартний супутник STARLINK-1113 та супутник Darksat. Виявилося, що альбедо супутника із покриттям вдвічі менше, ніж у стандартного.

Але це може бути не єдиним рішенням. У червні 2020 року SpaceX запустила восьму партію супутників Starlink, включаючи STARLINK-1436, що отримав назву Visorsat. Він має сонцезахисний щиток, який може розгортатися, щоб затінити супутник від сонячного світла та зменшити відбитий потік. Тож у майбутніх дослідженнях важливо порівняти яскравість стандартного супутника Starlink, Darksat та Visorsat, щоб знайти найкраще рішення.