Супутникові дані вказали на прискорене скорочення льодовиків у ХХІ столітті

Використовуючи супутникові дані, дослідники встановили, що протягом 2000-2019 років льодовики Землі втрачали 267 гігатонн льоду на рік. Вони зафіксували, що ця втрата пришвидшується на 48 гігатонн на рік кожне десятиліття. Стаття про це надрукована у журналі Nature.

Guitar photographer / Shutterstock

Guitar photographer / Shutterstock

Які наслідки має танення льодовиків?

Льодовики за межами Гренландії та Антарктики дуже швидко скорочуються, підвищуючи глобальний рівень моря та можливість природних небезпек. Наразі близько 200 мільйонів людей мешкають на суші, яка, за прогнозами, опуститься нижче рівня моря до кінця століття, тоді як понад один мільярд населення може зіткнутися з нестачею води та продуктів протягом наступних трьох десятиліть внаслідок кліматичних змін. Льодовики відіграють помітну роль у цьому, і за оцінками, роблять найбільший внесок у піднятті рівня моря. Вони є однією з найбільш чутливих до клімату складових природних резервуарів води. Відступи льодовиків тимчасово покращують для населення доступ до водних ресурсів за рахунок збільшення стоку річок, але цей ефект є короткочасним. Таким чином, розуміння сучасної та майбутньої зміни маси льодовиків важливе для уникнення соціально-політичної нестабільності, спричиненої дефіцитом води, прогнозування змін у прибережних районах та оцінки впливу на екосистеми. Однак цей критерій важко оцінювати, адже льодовики знаходяться у недоступних для спостережень місцях, тож дослідники мають змогу безпосередньо моніторити лише кілька сотень із понад 200 000 льодовиків.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники скористалися архівами супутникових знімків та аерофотознімків з високою роздільною здатністю. Це дозволило отримати дані щодо 217 175 льодовиків, або 97,4% від її загальної кількості. Це дозволило визначити, як змінювалася висота кожного льодовика над рівнем моря у період з 2000 по 2019 роки. На основі цього команда змогла оцінити зміни обсягу та маси льодовиків.

Про що вони дізналися?

Дослідження не включало крижаних покривів Гренландії та Антарктики (які наразі також скорочуються), однак вчені виявили, що інші льодовики втрачають більше маси, і цей показник збільшується швидше або так само швидко, як і для льодовикових покривів цих двох регіонів. За досліджуваний період льодовики втрачали 267 гігатонн на рік, що еквівалентно 21% спостережуваного підвищення рівня моря. Крім того, науковці зафіксували, що кожне десятиліття стається збільшення втрат маси на 48 гігатонн на рік. Зокрема, за останні два десятиліття швидкість скорочення льодовиків за межами крижаного покриву Гренландії та Антарктики подвоїлася.