Станція JUICE не розгорнула радар для зондування криги супутників Юпітера

Команда науковців станції JUICE, яка рушила шукати океани під кригою супутників Юпітера, не змогла повністю розгорнути один з наукових інструментів — радар RIME. Наразі вдалося розгорнути всього третину 16-метрової антени, повідомляє на своєму сайті Європейська космічна агенція (ESA).

Знімки антени, які зробила одна з бортових камер станції з 17 по 21 квітня. Маленька біла крапка на зображенні — це Місяць. ESA

Знімки антени, які зробила одна з бортових камер станції з 17 по 21 квітня. Маленька біла крапка на зображенні — це Місяць. ESA

Що сталося?

14 квітня у космос відправилася станція JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), яка направляється до Юпітера шукати океани на трьох його найбільших супутниках: Ганімеді, Європі та Каллісто. Перші 17 днів польту JUICE розгортатиме і тестуватиме свої інструменти, зокрема 16-метрову антену радара RIME (Radar for Icy Moons Exploration). Він призначений для вивчення крижаних панцирів супутників Юпітера на глибині до 9 кілометрів.

Згідно з повідомленням ESA, наразі RIME вдалося розгорнути лише на третину. Імовірно, повному розгортанню заважає штифт, що застряг у монтажному кронштейні. Фахівці місії планують запустити двигуни JUICE, що має допомогти посунути штифт і звільнити антену RIME.

JUICE вже встигла зробити свої перші світлини після запуску. На них потрапила частина Землі, розгорнута сонячна панель станції та частинка RIME у складеному стані.