Станція BepiColombo вдруге відправилася на зближення з Меркурієм

Місія з вивчення Меркурія BepiColombo планує друге зближення з найближчою до Сонця планетою. Станція наблизиться до Меркурія на 200 кілометрів та навіть встигне зробити кілька фото, хоч і не зі своєї основної наукової камери. Про другий з шести запланованих польотів Європейське космічне агентство повідомляє на своєму сайті.

ESA / ATG medialab

ESA / ATG medialab

BepiColombo — це спільний проєкт Європейського космічного агентства (ЄКА) та Японської агенції аерокосмічних досліджень (JAXA). Після запуску у 2018 році станція стала третьою місією до Меркурія, яка до 2027 року має дослідити магнітне поле, магнітосферу, структуру і поверхню планети. Втім, перш ніж вийти на орбіту найближчої до Сонця планети, BepiColombo має здійснити дев'ять гравітаційних маневрів, облетівши один раз Землю, двічі Венеру та шість разів сам Меркурій.

І на 23 червня о 12:44 за київським часом заплановано другий обліт Меркурія. Основна мета, звісно, вирівняти траєкторію, щоб потім дістатися орбіти планети. Поки станція «складена» у свою крейсерську конфігурацію, яка дає можливість ефективно облітати планети, але не дає змоги розгорнути всі інструменти. Однак ЄКА все ж має можливість отримати наукові дані навіть під час таких коротких обльотів.

На борту BepiColombo працюватимуть ультрафіолетовий спектрометр PHEBUS, який може оцінити склад екзосфери Меркурія, ртутний гамма-нейтронний спектрометр (MGNS) для реєстрації потоків нейтронів і гамма-променів, а також магнітометр і три додаткові камери, які мають зробити кілька знімків.

Станція підлетить на відстань до 200 кілометрів до Меркурія, однак до нічного боку планети. Тому камери MCAM почнуть працювати через п'ять хвилин після підльоту, коли BepiColombo буде на відстані 800 кілометрів від планети. Вони зможуть отримати чорно-білі фотографії, які вже за кілька годин передадуть на Землю. Всі знімки, які зробить BepiColombo, ЄКА обіцяє опублікувати вже 27 червня.

Всього на борту BepiColombo знаходиться 11 наукових інструментів. І деякі з них вже працювали під час першого ми прольоту біля Меркурія. Ми розповідали, як BepiColombo записав співи магнітосфери планети і надіслав свої перші фото.