BepiColombo вперше сфотографував Меркурій

Європейсько-японська місія BepiColombo здійснила гравітаційний маневр навколо Меркурія та наблизилася до планети на 199 кілометрів. Під час зустрічі апаратам на борту вдалося зібрати перші дані, а зокрема — зробити перші знімки. Фото BepiColombo почав робити за п'ять хвилин після зближення та продовжував протягом чотирьох годин, повідомляє Європейське космічне агентство.

ESA

ESA

Хто такий BepiColombo?

2008 року Європейське космічне агентство спільно з Японською агенцією аерокосмічних досліджень (JAXA) взяли курс на дослідження найближчої до Сонця планети — Меркурія. Досі до планети наближалося всього два апарати — це «Марінер-10», що здійснив всього три прольоти, та «Мессенджер», який залишився біля Меркурія на цілих чотири роки для дослідження поверхні і навколишнього середовища планети. Тому Меркурій залишається найменш дослідженою планетою і нам досі небагато відомо про його тектонічну активність, ранню історію та умови формування. З метою зібрати більше інформації про планету, ESA і JAXA 2018 року ракетою Ariane 5 відправили назустріч планеті два апарати — європейський Mercury Planetary Orbiter (MPO) та японський Mio (Mercury Magnetospheric Orbiter). Названа на честь італійського математика та інженера місія має досліджувати магнітне поле, магнітосферу, структуру і поверхню Меркурія до 2027 року.

Кратери Меркурія / ESA

Кратери Меркурія / ESA

Основну конструкцію складає За доставку апаратів відповідає Mercury Transfer Module (MTM), що обладнаний іонними двигунами. Від нього на різні орбіти від'єднаються Міо та Mercury Planetary Orbiter. Японська частина місії має обертатися довкола екватора Меркурія та вивчати плазму і нейтральні частинки з планети, магнітосфери і міжпланетний сонячний вітер, а також шукати причини появи натрію в екзосфері планети та її магнітне поле. Європейський MPO матиме 11 наукових інструментів, зокрема камери, спектрометри (інфрачервоний, ультрафіолетовий, гамма, рентгенівський) та радіометри. Він вивчатиме елементний склад атмосфери та поверхні Меркурія, а також полярні регіони планети, щоб уточнити сценарії її формування.

Кратери Меркурія / ESA

Кратери Меркурія / ESA

Що сталося?

1 жовтня сталася найближча зустріч апаратів місії і Меркурія — їм вдалося наблизитися до поверхні на відстані 199 кілометрів. Щоправда, до нічного боку планети, а тому фото отримували вже на відстані тисячі кілометрів. На них потрапили ударні кратери поверхні Меркурія та частини апаратів BepiColombo. Всього місії належить дев'ять планетарних обльотів: один на Землю, два на Венеру і шість на Меркурій, які для економії палива допоможуть вийти на орбіту Меркурія. Наступний обліт Меркурія відбудеться 23 червня 2022 року. Втім, це лише початок. Основний етап досліджень заплановано на 2026 рік і до 2027, хоча у разі збереження інструментів у робочому стані, її продовжать ще на рік.