Спрей з частинками комах захистив вино від присмаку лісових пожеж

Спрей з частинками екзоскелетів комах захистив виноград від диму лісових пожеж, який погіршує смак вина. Спрей вкриває плоди тонкою плівкою, яку не треба змивати й безпечно споживати, тому така обробка не вимагатиме додаткових ресурсів, як-от води. Творці спрею сподіваються, що це допоможе вберегти врожаї винограду, розповідає New Atlas. Стаття науковців опублікована у Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Парник із виноградом, у який запускають дим від підпаленої трави для перевірки дії спрею. Oregon State University / YouTube  

Парник із виноградом, у який запускають дим від підпаленої трави для перевірки дії спрею. Oregon State University / YouTube


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як допомагає спрей?

На розробку вчених Орегонського університету надихнули лісові пожежі у їхньому штаті у 2020 році, які змусили власників виноградників позбутися майже всього врожаю через різкий горілий запах. Спрей складається із нановолокон целюлози, компонентів глюкози й хітозану — полімеру, який отримують із хітинових панцирів ракоподібних і комах. Після розпилення спрей утворює на винограді тонку плівку, яка захищає рослину від летких речовин від пожеж, зокрема трьох основних сполук, що відповідають за характерний запах диму. Завдяки тому що плівка не поглинає ці речовини, а просто не дає їм осісти на плоди, вона не набуває токсичних сполук й лишається придатною для вживання. Також два роки випробувань показали, що і з плівкою, і без неї, виноград однаково росте. Яке вино виходить із винограду після обробки, вчені поки перевіряють. Вони сподіваються, що їхня розробка допоможе власникам виноградників захистити врожаї від все частіших лісових пожеж.

Збільшеня версія плівки, якою після оббризкування спреєм буде вкритий виноград. На рослині плівка буде майже невидима. Oregon State University / YouTube

Збільшеня версія плівки, якою після оббризкування спреєм буде вкритий виноград. На рослині плівка буде майже невидима. Oregon State University / YouTube

  • Утім, не всі природні катаклізми погіршують смак вина. Наприклад, у Бордо, як з'ясувалося, глобальне потепління навіть покращує вина завдяки тому, що зростають температури й сезони змінюються раніше.