Часте вживання смаженої їжі, як-от картоплі, китайські вчені пов'язали з вищим ризиком тривожності та депресії. Досліди на тваринах пояснюють зв'язок токсичним впливом сполуки акриламіду, яка утворюється при смаженні багатих на вуглеводи продуктів. Відповідна стаття опублікована у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Як ці речі пов'язані?
Смаження — один із найпоширеніших способів приготування їжі, зокрема вкрай популярного фастфуду, що надає продуктам привабливого смаку й текстури. Попри це, воно може змінювати поживний склад продуктів і збагачувати їх шкідливими речовинами. Наприклад, при отриманні характерної скоринки внаслідок реакції Маяра утворюється нейротоксична сполука акриламід, особливо при смаженні багатих на вуглеводи продуктів, як-от картоплі. Серед іншого, його підозрюють у спричиненні змін у мозку, які пов'язані з тривожністю та депресією. Попри це, наразі мало відомо про вплив цієї сполуки з їжі на людський організм, що спонукало вчених Чжецзянського університету та Чжецзянського поліцейського коледжу самим дослідити питання.
Що дозволило звинуватити смажену їжу?
Науковці спершу проаналізували базу даних зі 140 728 учасників, беручи до уваги поширеність серед них ментальних розладів та особливості їхнього харчування. Так вчені дійшли висновку, що щоденне споживання смаженої їжі пов'язане з вищим ризиком тривожності на 12 відсотків та вищим ризиком депресії на 7 відсотків. Ризики виявилися вищими серед чоловіків і людей, молодших 60 років.
Наступні досліди показали, що лабораторні рибки даніо реріо (Danio rerio) розвивають прояви тривожності й депресії, якщо їх тримати у воді з додаванням акриламіду. Вони менше плавали й долали менші відстані, загалом гірше пристосовувалися до нових умов, а також були схильні уникати зближення з іншими рибками, всупереч тому, що зазвичай вони плавають групами.
Коли вчені дослідили зміни в організмі рибок, то з'ясували, що у них порушений метаболізм ліпідів. Наслідком цього визначили запальні процеси у мозку, які й можуть бути відповідальними за поведінкові відхилення. Автори вважають свої результати доводом на користь того, що слід зменшити споживання смаженої їжі з акриламідом задля збереження ментального здоров'я. Однак потрібні наступні дослідження, щоб перевірити результати щодо впливу акриламіду на людський організм.