Регулярне споживання картоплі пов’язали зі зниженим ризиком смерті від усіх причин, а також серцево-судинних хвороб. Це виявило дослідження на майже 80 тисячах норвежців, де ті учасники, які споживали більш як 14 картоплин на тиждень, мали менший ризик смерті, ніж ті, що споживали менше шести. Це вказує на те, що картопля може бути корисним додатком до здорового раціону. Такі результати опублікували в журналі The Journal of Nutrition.
Який зв’язок знайшли між споживанням картоплі та смертністю?
За учасниками дослідження спостерігали в середньому протягом 33 років, протягом яких виявили майже 28 смертей. Враховуючи дані про раціони учасників, науковці розрахували, що збільшення споживання картоплі на 100 грамів на день знижувало на чотири відсотки ризик смерті від усіх причин та серцево-судинних захворювань, зокрема ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда.
Імовірно, вплив споживання картоплі на ризик смерті можна пояснити тим, що вона містить компоненти, які здатні знижувати ризик серцево-судинних захворювань — калій, клітковину, вітамін С та фенолокислоти. Це особливо важливо тому, що картопля є одним із найбільш розповсюджених овочів, а в Норвегії, де проводилося дослідження, вона складає до 20 відсотків клітковини в раціоні.
- Але не вся картопля однаково корисна, адже китайським науковцям вдалося з’ясувати, що приготування смаженої їжі, зокрема картоплі, призводить до вивільнення речовин, які збільшують ризик розвитку тривожності та депресії.