Слуховий апарат посилив окремі голоси у шумній компанії

Слуховий апарат із нейронною мережею посилив голоси окремих людей, щоб їх було простіше розібрати серед галасу навколо. Наразі апарат розпізнає потрібний голос із точністю у 60 відсотків, але інженери працюють над вдосконаленням системи. Про розробку розповіло видання New Atlas.

Mark Paton / Unsplash

Mark Paton / Unsplash

Як працює розпізнавання?

Як пишуть розробники пристрою з японської компанії NTT, система використовує дві нейромережі: одна обробляє запис голосу людини, яку потрібно буде почути, а друга — шукає цей голос серед інших навколо. Щоб навчити нейромережу шукати потрібний голос потрібно дати їй послухати 10-секундний зразок. Окрім того, що слуховий апарат посилюватиме голос потрібного співрозмовника, він також покращуватиме якість звуку, говорять інженери. Тому не обов'язково, щоб носій слухового апарата і той, з ким він спілкується, знаходилися близько один до одного. Розробники сподіваються, що їхній пристрій допоможе людям з порушеннями слуху у шумних середовищах.

  • Раніше ми розповідали про перше тестування на пацієнтах генної терапії для лікування порушень слуху, спричинених генетичними мутаціями.