Як і навіщо пацюків вчать грати в DOOM II?

Сидіння біля вікна під сонячним промінням допомогло регулювати рівень цукру в крові людей із діабетом

Сидіння біля вікна під сонячним промінням, а не в офісі під штучним освітленням, допомогло регулювати рівень цукру в крові людей із діабетом і запобігати різким його перепадам. Хоча проведення часу на свіжому повітрі вже пов’язували з кращим здоров’ям і настроєм, це перше свідчення того, що просте перебування під натуральним освітленням може бути корисним для людей із діабетом. Це допоможе людям із діабетом, які не мають змоги регулярно виходити на вулицю, краще дбати про своє здоров’я. Дослідження опублікували в журналі Cell Metabolism.GIF

Як перевіряли вплив сонячного світла на людей із діабетом?

Оскільки у сучасному суспільстві, особливо в країнах заходу, люди проводять по 80-90 відсотків часу в приміщеннях під штучним освітленням, науковці хотіли перевірити вплив цього освітлення на людей із діабетом. Для цього вони запросили 13 добровольців із цукровим діабетом другого типу, які протягом наступних чотирьох з половиною робочих днів працювали в офісі або біля вікна, або з повністю заштореними вікнами та лише штучним освітленням. Вони продовжували приймати ліки, мали приблизно однаковий раціон і рівень фізичної активності.

Хоча в обох групах рівень цукру в крові залишався у межах норми, у тих людей, що працювали біля вікна, спостерігали менше різких сплесків або, навпаки, падінь рівня цукру. Крім цього, їхні клітини розщеплювали більше жирів для отримання енергії. Після цього науковці взяли зразки м’язових тканин в учасників і виростили з них культури клітин. Як виявилося, обмін речовин у клітинах краще відповідав добовим ритмам, якщо люди проводили час біля вікна під натуральним освітленням. Оскільки діабет є не єдиним поширеним порушенням обміну речовин, то перебування під сонячним промінням може також покращити здоров’я людей із метаболічним синдромом та ожирінням.

Як повсякденні речі впливають на ризик діабету

😴 Проведення ночей при штучному освітленні пов’язали з вищим на 67 відсотків ризиком появи цукрового діабету другого типу.

🍫 А от споживання чорного шоколаду, навпаки, виявилося пов’язаним із меншим на 21 відсоток ризиком появи хвороби.

🍞 Для мікробіоти кишківника людей із переддіабетом вечірній перекус фісташками виявився кориснішим за перекус хлібом.