Шум човнів змінив спілкування дельфінів під час кооперації з рибалками

Бразильські вчені дослідили вплив пересування човнів на поведінку дельфінів, які допомагають місцевим рибалкам ловити рибу. Вони з'ясували, що шум від водного транспорту змінює акустичну комунікацію тварин, що може загрожувати їхній подальшій кооперації з людьми. Дослідження опублікували у журналі Animal Conservation.

Fábio Daura-Jorge / LiveScience

Fábio Daura-Jorge / LiveScience

Як дельфіни допомагають рибалкам?

Однією з особливостей, що об'єднують людей та дельфінів, можна назвати рибалку. Але якщо люди, в основному, покладаються на створені нею допоміжні засоби для ловлі, наприклад, вудки чи сіті, то в дельфінів є ще краще, природне пристосування. Завдяки ехолокації вони можуть набагато успішніше полювати на рибу, та іноді навіть допомагати в цьому людям. На півдні Бразилії біля міста Лагуна афаліни (Tursiops truncatus gephyreus) скооперувалися з місцевими рибалками. Тварини переслідують зграї риб, наприклад, кефалі, та відганяють їх на скаламучену мілину, де очікують люди. Потім ляском хвоста або різким зануренням дають сигнал рибалкам, й ті кидають свої сіті. Зрештою у пастку потрапляє більше риби й більших розмірів, ніж якби люди працювали самі, а для дельфінів вигода у тому, що вони легше ловлять спантеличену сітями здобич. Така кооперація вже триває принаймні століття, але деякі вчені занепокоєні, що вона може припинитися через зростання шуму від суден, що плавають поруч та можуть заважати спілкуванню дельфінів. Тому вчені з Федерального університету Санта-Катаріни вирішили дослідити таку можливість.

Що вони робили?

Вчені взялися аналізувати свисти дельфінів, коли ті беруть участь у рибалці разом із людьми. Їхньою головною метою було порівняти, чи є відмінності у спілкуванні тварин, коли поруч пропливають шумні човни, та коли їх немає. Зокрема, дослідники підраховували, скільки таких свистів дельфіни видають у різних випадках.

З'ясувалося, що відмінності у спілкуванні дельфінів справді наявні. У більш шумному середовищі, поруч із суднами тварини продукували менше свистів та ехолокаційних клацань. Свисти мали вищі тони, і загалом відрізнялися у залежності від кількості, виду та швидкості пересування суден.

Про що це говорить?

Автори вважають, що необхідно вжити заходів для регулювання трафіку човнів, щоб мінімізувати їхній вплив на дельфінів. Можливо, шум від водного транспорту не перешкоджає активності тварин, але він може змінювати їхню поведінку та здатність кооперуватися між собою. Це загрожує існуванню унікального зв'язку дельфінів із людьми, що тягне за собою зменшення доступності риби для самих тварин та для рибалок.