Шампанське, фрукти та комп’ютер пов’язали з нижчим ризиком зупинки серця

Науковці виявили 56 факторів, що впливають на ризик зупинки серця, з яких три мали найбільший захисний ефект: часте споживання шампанського чи білого вина, поїдання фруктів і використання комп’ютера. Найсильніший зв’язок із ризиком зупинки серця мали саме фактори способу життя, після яких ішли показники статури людини, психологічний стан, соціально-економічний статус і вплив довкілля. Загалом вплив на ті фактори ризику, які людина може змінити, може запобігти майже двом третинам випадків зупинки серця, вважають науковці. Дослідження опублікували в Canadian Journal of Cardiology.

Шампанське, фрукти та комп’ютер пов’язали з нижчим ризиком зупинки серця. GIPHY

Шампанське, фрукти та комп’ютер пов’язали з нижчим ризиком зупинки серця. GIPHY

Які ж фактори пов’язали з вищим ризиком зупинки серця?

Науковці аналізували дані 500 тисяч учасників довготривалого дослідження UK Biobank, за якими спостерігали протягом майже 14 років. У дослідженні відстежували 125 факторів, які людина може змінити у своєму житті, наприклад, рівень активності, масу тіла чи ставлення до оточення. Із них 56 факторів відрізняли тих 3147 учасників, у яких була зупинка серця, і решту когорти.

Як з’ясували науковці, найбільший негативний зв’язок із зупинкою серця мали відчуття перевтоми чи перенасичення емоціями, вищий індекс маси тіла, вищий артеріальний тиск, нижчий рівень освіти та більші маса й відсоток жирової тканини в руках. За підрахунками науковців, якщо повпливати на третину з виявлених 56 факторів, то можна запобігти 40 відсоткам випадків зупинки серця. Водночас якщо уникнути впливу двох третин цих факторів, можна запобігти аж 63 відсоткам випадків.

Через проведення науковцями спостереження, а не експерименту неможливо з’ясувати, які саме механізми лежать за захистом від зупинки серця, зокрема від споживання шампанського та білого вина. А проте ці результати можуть допомогти розробити рекомендації щодо способу життя, які знижуватимуть ризик раптової зупинки серця.

Як вино й алкоголь загалом впливають на здоров’я

🍇 Більш часте споживання чаю, червоного вина та ягід науковці вже пов’язували з нижчим ризиком деменції у старшому віці. Імовірно, причина в антиоксидантних сполуках — флавоноїдах.

🍷 Але червоне вино виявилося не кращим за біле у спробах захиститися від раку. Ба більше, жодне з цих вин не допомогло знизити ризик хвороби.

😔 А помірне вживання алкоголю, наприклад, келиха вина за вечерею, не мало позитивного впливу на здоров’я, попри поширений стереотип.