Червоне вино виявилося не кориснішим за біле
Медики не знайшли підтвердження тому, що червоне вино має більше переваг для здоров’я, ніж біле. Раніше вважали, що завдяки великій кількості антиоксидантів червоне вино може значно знижувати ризик появи раку. Однак у метааналізі понад 40 досліджень з’ясувалося, що ризик появи раку не відрізнявся у тих, хто споживав лише один із двох типів вина. Разом із тим, дослідники не знайшли й підтвердження тому, що споживання вина взагалі може знижувати ризик появи раку. Дослідження опублікували в журналі Nutrients.
Якщо від вина немає користі, то нема і шкоди?
Науковці проаналізували попередні дослідження щодо ризику раку від вживання алкоголю за участі близько 96 тисяч людей. Порівнюючи ризик раку в тих, хто споживав найбільше червоного чи білого вина, і тих, хто споживав найменше, науковці не знайшли суттєвих відмінностей для раку загалом. Тобто споживання обох видів вина не знижувало, але й не підвищувало ризик раку.
Утім споживання білого вина було пов’язаним з на понад чверть вищим ризиком раку серед жінок, імовірно, бо чоловіки віддають перевагу іншому алкоголю. Також у тих, хто споживав біле вино, був на 22 відсотки вищим ризик появи раку шкіри. Науковці припускають, що споживання алкоголю може бути пов’язаним із більш ризиковою поведінкою, такою як нехтування сонцезахисними кремами чи надмірне використання соляріїв, але чому саме між білим вином і раком знайшли зв’язок — поки невідомо.
- Раніше науковці вже встановили, що помірне вживання алкоголю не має тих переваг для здоров’я, які йому приписують. Воно не знизило ризик передчасної смерті порівняно з тими людьми, які зовсім не вживають.
- А от для запобігання деменції червоне вино може виявитися дійсно корисним. Як з’ясували науковці, антиоксиданти з нього, ягід і чаю здатні зменшувати ризик цього захворювання на 28 відсотків.