Самки павуків атериген прикинулися мертвими, щоб не лякати самців

Китайські та австралійські науковці з'ясували, що павучихи Aterigena aculeata прикидаються мертвими після залицянь самців, щоб дати їм можливість швидко і безпечно з ними спаруватися, без очікування агресії з боку самок. Дослідження опубліковане в журналі Current Zoology.

Павучихи Aterigena aculeata. А. У нормальному стані. В. У каталепсії при спаровуванні. С. У стані анестезії. D. У стані танатозу. Liu et al. / Current Zoology, 2023

Павучихи Aterigena aculeata. А. У нормальному стані. В. У каталепсії при спаровуванні. С. У стані анестезії. D. У стані танатозу. Liu et al. / Current Zoology, 2023

Чому вчені спостерігали за спаровуванням павуків?

Науковці Цинганьшаньського університету та Університету Мельбурна зацікавилися, чому у деяких видів родини Agelenidae самки прикидаються мертвими під час спаровування. Вони припустили, що самці виділяють якісь анестезувальні сполуки, які вводять самок у нерухомий стан і дозволяють спаруватися без ризику бути з'їденими. Тож вчені поспостерігали за дванадцятьма парами павуків Aterigena aculeata з родини Agelenidae, яких завчасно відловили у дикій природі та помістили у прозорі контейнери. Із них дев'ять успішно спарувалися, продемонструвавши незвичайну поведінку. Спочатку самці повільно наближалися до самки, вібруючи її павутину, а потім торкалися партнерки однією ногою. Одразу після цього та впадала у стан каталепсії — нерухому позу із загнутими ногами, у якій нагадує мертвого павука. Самець у цей час мав змогу повернути її так, щоб було зручно вводити свої педипальпи у генітальний отвір самки. Протягом усього часу спаровування, яке тривало близько двох хвилин, павучиха скидалася мертвою.

Що вказало на причини каталепсії?

У наступних дослідах вчені ввели самок у каталепсію від страху — танатоз, потрусивши ними у пробірці, або ж анестезували їх парами діетилового етеру та порівняли з каталепсією під час спаровування. З'ясувалося, що при анестезії нерухомість триває протягом 85 хвилини, тоді як у двох інших випадках — кілька хвилин. Окрім цього, танатоз і каталепсія при розмноженні у самок виявилися дуже подібними за аналізом метаболітів та нейротрансмітерів. Оскільки обидва випадки відбуваються під вольовим контролем самок, вчені припускають, що своєю нерухомістю павучихи подають партнерам сигнал про безпечну можливість спаруватися з ними, поки вони не реагують на них. І хоч самки жодного разу не проявили канібалізм, вони можуть обирати собі самців, впадаючи або ні у каталепсію.

Випадок з павучихами атериген незвичайний, оскільки здебільшого забезпечення виживання самця після спаровування лежить на ньому самому. Наприклад, вони можуть зв'язувати свою партнерку павутиною та утихомирювати кусанням, або ж вчасно катапультуватися з тіла самки у кінці спаровування.

педипальпи
Друга пара кінцівок, яка виконує у павуків функцію чутливого органу, а в самців — ще й копулятивного.
танатоз
Удавання тваринами із себе мертвих, щоб відвадити хижаків.