Самці деяких павуків кусають та зв’язують самок перед спарюванням

Чеські вчені описали незвичайну стратегію розмноження в ізраїльських павуків. Самці павуків Thanatus fabricii нападають на своїх самок, кусають їх та знерухомлюють своєю павутиною. Така поведінка покликана підвищити виживаність самців, пишуть автори у статті журналу Animal Behaviour.

Як звабити самку?

Зазвичай у тваринному світі самці повинні неабияк залицятися до самок, щоб переконати їх спаритися з ними. У хід йдуть різноманітні приманки - від яскравих кольорових орнаментів на тілі до демонстрації вміння будувати найкращі гнізда та виконувати виняткової складності танці. Проте навіть це не завжди справляє хороше враження на самку, і самець ризикує залишитися без пари. Але серед павуків є самці, що обрали інший шлях досягнення репродуктивного успіху. Науковці з Університету Масарика описали незвичну стратегію розмноження у самців павуків Thanatus fabricii.

Що роблять ці павуки?

Коли вчені вивчали в дикій природі нативних для Ізраїлю павуків Thanatus fabricii, то помітили, що самці поводяться якось незвичайно під час спарювання. Однак вони не могли зрозуміти, у чому справа, оскільки все відбувалося надто швидко, щоб детально дослідити поведінку. Тоді науковці взяли кілька особин та принесли їх в лабораторію, де вивчали за допомогою прискореного відеознімання.

З’ясувалося, що замість залицяння до самки ці самці, навпаки, нападають на неї та починають покусувати. При чому тим більше кусають, чим більшою є партнерка, але більш милосердні, якщо у неї відсутні якісь кінцівки. Зазвичай такі доволі агресивні дії спонукають самку прикидатися мертвою, підтягуючи та складаючи свої кінцівки. У цей час самець починає швидко накладати нитки павутини на її тіло, зв’язуючи їй ноги та знерухомлюючи. Протягом наступних приблизно 20 хвилин самець спарюється з нею, а потім тікає.

Навіщо така жорстокість?

Така поведінка здається жорстокою, але може бути цілком виправданою. Як і самці багатьох інших видів павуків, ці теж ризикують бути з’їденими своїми самками після або навіть замість спарювання. Науковці зазначили, що деякі з них справді були з’їденими ще навіть до того, як почали кусати самку.

Але не варто хвилюватися за самок - вони можуть з легкістю звільнити від павутини, що і роблять після копуляції. Вчені припускають, що павутина самця може містити певні хімічні речовини, які повідомляють самку про його “придатність”. Якщо вони вказують самці на пригожість цього партнера, вона вирішує продовжувати спарювання, перш ніж звільнитися. Тож вважати, що самка примушена до спарювання та позбавлена вибору, ймовірне, не зовсім правильно, розмірковують автори роботи.