Самці нематод віддали перевагу цнотливим і вгодованим партнерам

Біологи помітили, що самці нематод C. elegans проявляють вибірковість у виборі партнерів для спаровування. З'ясувалося, вони віддають перевагу особинам, які ще не спаровувалися з іншими самцями та добре харчувалися. Оскільки ці нематоди є важливим модельним об'єктом у науці, зокрема нейробіології, то краще розуміння їхньої поведінки допоможе отримувати надійніші результати у дослідженнях. Спостереження науковців опубліковані у журналі Current Biology.

C. elegans під мікроскопом. John Schlia Photography

C. elegans під мікроскопом. John Schlia Photography


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як самці визначили достойних партнерів?

У нематод C. elegans розподіл на статі відрізняється від звичного: вони мають самців, а також гермафродитів — особин із жіночим тілом, які можуть спаровуватися з самцями, однак здебільшого запліднюються власною, обмеженою у кількості спермою. До спаровування з самцями гермафродити доходять переважно лише тоді, коли вичерпуються у власній спермі, тож вчені вирішили з'ясувати, як самці визначають, коли пара готова до спаровування з ними.

Спостерігаючи за тваринами у лабораторії, науковці з'ясували, що самці нематод чутливі до хімічних речовин, що їх виділяють гермафродити. За ними вони можуть визначити вік, стать, статус харчування, наявність власної сперми та історію спаровувань потенційної пари. Автори навіть визначили відповідальні за цю чутливість нейрони у самців, що допоможе у подальшому вивченні нейрональних основ поведінки.

Інші неочікувані факти про нематод

🌈 Попри те, що у C. elegans немає очей, вони можуть розрізняти кольори

🍔 Якщо обробити нематод канабіноїдами, вони зголодніють до калорійної їжі

😱 Хоч нематоди мають відносно просту нервову систему, схоже, що вони проявляють страх