Рукопис Галілео Галілея в Мічигані виявився підробкою

Рукопис Галілео Галілея, який майже століття зберігався у музеї Мічиганського університету виявився підробкою, повідомляє пресслужба вузу. Як з'ясувалося, документ виготовив більш ніж через двісті років після смерті Галілео відомий італійський фальсифікатор.

Нижня частина рукопису Галілео Галілея з Мічиганського університету, який виявився підробкою. University of Michigan

Нижня частина рукопису Галілео Галілея з Мічиганського університету, який виявився підробкою. University of Michigan

Що це за рукопис?

Уперше цінний папір з'явився на публіці 1934 року, коли його представили на аукціоні бібліотеки заможного колекціонера як аутентифікований італійським кардиналом рукопис Галілео Галілея. Документ містить усього одну сторінку, на верхній половині якого написана чернетка датованого 24 серпня 1608 року листа, у якому Галілео представляє новий телескоп дожу Венеції. Нижня частина містить опис спостережень за супутниками Юпітера у період між 7-15 січня 1610 року. У 1938 році рукопис потрапив до Мічиганського університету, де зберігався й донині як робота видатного Галілео Галілея.

Як зрозуміли, що мають справу з підробкою?

Навесні цього року історик Нік Вайлдинг (Nick Wilding) з Університету штату Джорджія написав листа до університетського музею, де висловив сумніви щодо справжності документа. Його непокоїв водяний знак з ініціалами його виробника — «AS», а також із місцем виготовлення, вказаним як «BMO», тобто Бергамо. Немає жодних інших свідчень використання водяного знаку із «BMO», датованих до 1770 року, тоді як Галілео помер ще у 1642 році. Вчений дійшов висновку, що рукопис є підробкою, до того ж зробленою на початку XX століття відомим фальсифікатором Тобіа Нікотрою (Tobia Nicotra), який навіть сидів у в'язниці за фальсифікацію документів Галілео. Фахівці Мічиганського університету відтак провели власне розслідування, за результатами якого були вимушені погодитися з Вайлдингом.