Роботизований вулик зігріє бджіл та розбудить з холодної сплячки

Команда інженерів модифікувала бджолиний вулик датчиками температури та обігрівачами, що допомогло колонії комах пережити похолодання. Система відстежувала температуру у вулику, завдяки чому комахи могли підтримувати нормальну життєдіяльність, не впадаючи у «холодну кому». З допомогою тепла вчені також покерували поведінкою бджіл і змогли розбудити комах із викликаної холодом коми. Результатами експериментів науковці поділились у Science Robotics.

Вуликова рамка з підігрівом. Rafael Barmak et al. / Science Robotics, 2023

Вуликова рамка з підігрівом. Rafael Barmak et al. / Science Robotics, 2023

Як мерзнуть бджоли?

Зима є найкритичнішим сезоном для бджіл, коли колонія втрачає багато особин, адже змінює пріоритет з росту і розмноження на виживання за низьких температур. Гріються бджоли зазвичай притискаючись одна до одної, формуючи щільний кластер, який допомагає підтримувати температуру. Однак, слабкі бджоли можуть впадати у так звану «холодну кому» (chill-coma), яка може призвести і до смерті комахи. Враховуючи вплив температури на поведінку бджолиних колоній, команда науковців зі Швейцарії та Австрії вирішила перевірити, чи зможе штучне регулювання тепла у вулику посприяти виживаності комах, від яких залежить функціонування великої кількості екосистем.

Що робить вулик?

Щоб перевірити свою ідею, вчені додали у вуликову рамку 10 нагрівальних елементів і температурні датчики, які допомагали точково підвищувати температуру у вулику. Такі рамки дослідники помістили взимку до колонії з 4 тисяч бджіл. Так вчені змогли скеровувати бджіл вуликом, а також підтримали життя колонії протягом двох місяців після смерті матки.

Встановлена система може стежити за теплом у вулику автономно, спираючись на дані про температуру у рамці. Науковці показали, що їхня система може працювати у справжніх вуликах з тисячома бджіл, а також впливати на поведінку бджіл та їхнє виживання.

Раніше ми розповідали, що бджолам виявилося легше шукати поживу у міських умовах, аніж у сільській місцевості.