Робот з висувними руками полазить марсіанськими печерами

Американські інженери показали у дії свого робота для досліджень позаземних світів. ReachBot володіє висувними руками з шипованими захопленнями на кінцях, які дозволять йому чіплятися за кам'янисті поверхні, щоб або перетягувати себе з місця на місце, або навпаки, притягувати предмети до себе. Відео опублікувала на своєму ютуб-каналі Стенфордська лабораторія біоміметики та маніпуляцій (BDML).

bdmlstanford / YouTube

bdmlstanford / YouTube

Чим висувні руки допоможуть на Марсі?

Сьогодні марсоходи оминають на планеті регіони зі складним рельєфом, щоб не втрапити в пастку. Тому цікавість вчених до них, зокрема печер, які потенційно зможуть використовувати майбутні астронавти, потребує створення роботів, які могли б безпечно для себе вивчати такі складні середовища. Спільно з NASA команда інженерів зі Стенфордського університету зайнялася розробкою такого робота, що отримав назву ReachBot.

bdmlstanford / YouTube

bdmlstanford / YouTube

Ідея полягає в тому, щоб компактний робот міг взаємодіяти з марсіанським рельєфом за допомогою висувних кінцівок. Прототип рук ReachBot створили зі звичайної вимірювальної рулетки, яку модифікували сервоприводом, а на кінцях її оснастили шипованими маніпуляторами. Ними ReachBot має закріплюватися на кам'янистих поверхнях, притягувати їх до себе, або і переміщуватися з їхньою допомогою. За підрахунками вчених, така конструкція дозволить роботу прикладати силу до 26 ньютонів навіть якщо не кінцівки нещільно прилягатимуть до цілі.

bdmlstanford / YouTube

Як ще вміють пересуватися роботи?

🤝Робот-причепа може плавати і літати, але за потреби чіплятися до інших роботів, щоб продовжувати рух з ними і не витрачати свій заряд

🛹Двоногому роботу Лео причепили пару пропелерів, щоб він міг і літати (та навіть на скейті кататися)

🦿Працювати на космічних станціях пропонують відправити триногого робота, який допоможе, наприклад, у ремонтних роботах попри невагомість, адже має аж три точки опори