Рівень токсичних «вічних хімікатів» у дощовій воді перевищив допустимий

Вчені зі Швеції та Швейцарії з'ясували, що рівень токсичних хімікатів ПФАС у поверхневих водах та навіть дощовій воді по всьому світу часто перевищує порогові значення, встановлені для питної води. Про це вони пишуть у журналі Environmental Science & Technology.

Fabiano Rodrigues / Pexels

Fabiano Rodrigues / Pexels

Багато досліджень останніх років вказують на небезпеку, яка супроводжує повсюдність мікропластикового забруднення. Однак поки що менше уваги приділяють неполімерним забруднювачам, зокрема так званим вічним хімікатам, які дуже стабільні в навколишньому середовищі, що дозволяє їм накопичуватися в ньому. До таких належить і група пер- та поліфторалкільних сполук (ПФАС), що їх пов'язують із низкою захворювань у людей, зокрема раком. І нова робота вчених Стокгольмського університету спільно зі Швейцарською вищою технічною школою свідчить, що ми перейшли межу, вивільнивши в довкілля стільки ПФАС, що навіть дощова вода стає небезпечною.

Дослідники проаналізували результати попередніх вивчень рівнів чотирьох основних ПФАС у зразках з різних середовищ по всій землі, наприклад, ґрунту, поверхневих вод і дощової води, зібраних із 2010 року по тепер. Відтак їх порівняли зі свіжими рекомендаціями стосовно порогових безпечних для людини значень ПФАС у питній воді. Як це й раніше показували дослідження, рівень ПФАС у прісній воді часто перевищує рекомендований. Але тепер вчені з'ясували, що навіть дощова вода часто містить вищі за рекомендовані рівні токсичних сполук, причому й у віддалених локаціях. Так, вода з Тибетського нагір'я хоч і має найнижчий рівень перфтороктанової кислоти серед досліджених зразків, але він у 14 разів вищий за рекомендації США, які є одними з найсуворіших у світі у цьому плані. Автори роблять висновок, що завдяки накопиченню вічних хімікатів в атмосфері забруднювачам вдається перевершувати допустимі межі навіть у віддалених від людських поселень регіонах. Через це виникає нагальна потреба у зменшенні використання й вивільнення у довкілля ПФАС.

Рівні ПФАС у дощовій воді з різних регіонів планети відносно європейських та американських рекомендацій. Ian T. Cousins et al. / Environmental Science & Technology, 2022

Рівні ПФАС у дощовій воді з різних регіонів планети відносно європейських та американських рекомендацій. Ian T. Cousins et al. / Environmental Science & Technology, 2022

Деякі категорії людей особливо вразливі до ПФАС. Наприклад, пожежники, які працюють із багатими на ці сполуки вогнегасними сумішами. Але як показало недавнє дослідження, регулярна здача крові може допомогти вогнеборцям знизити концентрацію ПФАС у крові та вберегти здоров'я.