Радіотелескоп розгледів центр Чумацького Шляху за космічним пилом

Зазвичай прихований за хмарами пилу і газу центр Чумацького Шляху доволі складно розгледіти в оптичному діапазоні. Тепер же, за допомогою понад 200 годин спостережень радіотелескопа MeerKAT, астрономам вдалося роздивитися залишки наднових, регіони, де народжуються зорі та, звісно, надмасивну чорну діру нашої Галактики — Стрілець А*. Відповідна стаття із описом отриманого радіозображення прийнята до публікації у The Astrophysical Journal Letters, а поки у доступі є її препринт на сервісі arXiv.

Центр Чумацького Шляху на зображенні MeerKAT. 

Центр Чумацького Шляху на зображенні MeerKAT.

Що на знімку?

Це внутрішня область нашої галактики, у центрі якої можна знайти надмасивну чорну діру Стрілець А*, масу якого оцінюють у чотири мільйони сонячних, потенційні залишки наднових — туманності, які виникають внаслідок вибуху зорі надновою, а також рухомі зоряними спалахами і вітрами області активного зореутворення — щільні молекулярні хмари зіркових колисок. Всі отримані за допомогою радіотелескопа MeerKAT дані є у вільному доступі та є публічним проєктом SARAO (Південноафриканської радіоастрономічної обсерваторії). Зображення охоплює 1000 світлових років у ширину і 600 у висоту, де яскраві на радіовипромінювання ділянки позначені червоним, а спокійніші — сірим.

Залишок наднової G359.1-0,5, а крапка з хвостом зліва  —  імовірно, пульсар, який відкинуло вибухом. I. Heywood, SARAO 

Залишок наднової G359.1-0,5, а крапка з хвостом зліва — імовірно, пульсар, який відкинуло вибухом. I. Heywood, SARAO

Елементи, які пронизують зображення є яскравими у радіодіапазоні філаментами довжиною до 100 світлових років, природу яких понад 35 років не вдається з'ясувати. MeerKAT же виявив набагато більше таких структур, а так дасть змогу астрономам вперше вивчити ці об'єкти як популяцію. Результати дослідження цих структур також готується до публікації у The Astrophysical Journal Letters, а препринт можна отримати на arXiv.

Мозаїчне зображення центру Чумацького Шляху у радіохвилях. Вертикальні штрихи по всьому зображенню  —  філаменти. Northwestern University / SAORO / Oxford University

Мозаїчне зображення центру Чумацького Шляху у радіохвилях. Вертикальні штрихи по всьому зображенню — філаменти. Northwestern University / SAORO / Oxford University

Як таке сфотографувати?

Центр Чумацького Шляху знаходиться на відстані всього 8,2 кілопарсека від нас, але надає астрономам унікальну можливість вивчати широкий спектр екстремальних астрофізичних явищ: від процесів еволюції масивних зірок до надмасивних чорних дір і потоків речовини, спричинених зореутворенням, що впливає на еволюцію галактик загалом. І небо в радіодіапазоні може запропонувати вид, на який не впливає космічний газ і пил, які зазвичай не дозволяють отримати чіткі зображення на інших довжинах хвиль.

«Серце» Чумацького Шляху, де яскравою точкою виділяється Стрілець А*. I. Heywood, SARAO.

«Серце» Чумацького Шляху, де яскравою точкою виділяється Стрілець А*. I. Heywood, SARAO.

MeerKAT — це величезний комплекс телескопів, який розпочав роботу у 2018 році. Всього він складатиметься з 64 антен, які ще вводяться в експлуатацію. На цей знімок MeerKAT знадобилося 215 годин спостережень на частоті 1,28 гігагерца. Дані послідовно оброблялися, щоб забезпечити кутову роздільну здатність у 4 кутових секунди.

Також раніше ми розповідали, як за допомогою MeerKAT вдалося знайти вісім нових мілісекундних пульсарів і роздивитися взаємодію у групі з трьох галактик.


Фото в анонсі: I. Heywood, SARAO