Прискорення міжзоряного об'єкта Оумуамуа пояснили викидами водню з криги

Американські астрономи знайшли пояснення прискоренню, яким володіє астероїд Оумуамуа — перший виявлений міжзоряний об'єкт. З'ясувалося, через Сонце крижаний покрив Оумуамуа нагрівається та викидає молекулярний водень, що надає тілу прискорення, яке не могли досі пояснити гравітаційним впливом Сонця, планет чи зоряного вітру. Нове дослідження доводить, що в цілому Оумуамуа схожий на наші комети у Сонячній системі. Робота опублікована у Nature.

NASA, ESA and Joseph Olmsted and Frank Summers of STScI

NASA, ESA and Joseph Olmsted and Frank Summers of STScI

Звідки взявся Оумуамуа?

1I / Оумуамуа виявили у 2017 році за допомогою системи телескопів Pan-STARRS. З'ясувалося, що на відміну від місцевих астероїдів Сонячної системи, тіло рухається гіперболічною траєкторією, а отже зрештою покине нашу систему. Таким чином, Оумуамуа утворився не навколо Сонця, а прилетів з-за меж нашої системи. За тілом не помітили кометної активності (характерної коми або хвоста з газу та пилу), тож віднесли його до астероїдів.

Втім, за Оумуамуа помітили слабке прискорення у близько 4,9× 10^−6 метра на секунду в квадраті, яке неможливо пояснити гравітаційним впливом Сонця, планет або зоряного вітру. Однак, і пояснити якимсь іншим способом, окрім як викидами летких речовин з тіла, не виходило (деякі навіть розглядали штучне походження Оумуамуа з використанням іншопланетних астероїдів). У своїй роботі астрономи з університету Корнелла та Каліфорнії знайшли механізм, який дозволив Оумуамуа набути свого прискорення — викиди молекулярного водню з криги на астероїді.

Що прискорює Оумуамуа?

На думку астрономів, Оумуамуа утворився як крижана планетезималь — мале небесне тіло, що накопичуючи матеріал може сформувати планету. Його викинуло з батьківської системи, а подорож міжзоряним середовищем дозволила накопичити молекулярний водень через бомбардування космічними променями та енергетичними фотонами. А діставшись Сонячної системи, Оумуамуа піддався нагріву від Сонця, що змусило водяну кригу танути та викидати накопичений молекулярний водень.

Таким чином, Оумуамуа схожий на комети у тому числі і з Сонячної системи, а модель вчених пояснить негравітаційні прискорення невеликих міжзоряних та довгоперіодичних комет, які наближаються до Сонця, навіть попри їхню слабку активність.

Другим об'єктом, що прилетів у Сонячну систему від якоїсь іншої зорі, стала комета Борисова. Спостереження виявили в її комі пари нікелю та заліза, що також робить міжзоряну комету схожою на ті, що утворилися навколо Сонця.