Препарат проти раку відновив когнітивні функції мишей із проявами деменції

Канадські вчені успішно застосували протипухлинний препарат акситиніб для зменшення проявів хвороби Альцгеймера у лабораторних мишей. Після місячного курсу лікування у тварин обох статей покращилася пам'ять та здатність до навчання, а їхня поведінка була подібною до здорових мишей. Автори сподіваються, що їхні результати, опубліковані в журналі EBioMedicine, допоможуть швидше розробити ефективне лікування хвороби Альцгеймера у людей.

Natasha Connell / Unsplash

Natasha Connell / Unsplash

Що досліджували науковці цього разу??

Хвороба Альцгеймера є нейродегенеративним захворюванням, яке вражає головний мозок, і проявляється стійким, прогресуючим погіршенням когнітивних здібностей. Ліки проти хвороби, які наразі існують, у кращому випадку дають змогу зменшити окремі прояви деменції, але не можуть вилікувати її. Однією з причин цього є недостатнє розуміння механізмів розвитку захворювання. Відомо, що для хвороби Альцгеймера характерне накопичення в головному мозку патологічного білка бета-амілоїду. Через це потенційні ефективні ліки вбачають у націленні на амілоїдні бляшки. Наприклад, раніше цього року японські вчені успішно зменшили кількість бета-амілоїду в мозку мишей, застосувавши фотокаталізатор. Але ефективність такого підходу наразі обмежена. Навіть препарат, що нещодавно першим за останні 18 років отримав дозвіл на застосування в США, зменшує когнітивні порушення тільки на 22 відсотки.

Ймовірно, існують інші причини розвитку деменції. Такою може бути патологічна проникність гематоенцефалічного бар'єра — структури, що складається переважно із кровоносних судин, яка запобігає проникненню небажаних речовин з крові до нервової системи. Вчені з Університету Британської Колумбії припустили, що якщо це так, то допомогти може контроль за утворенням кровоносних судин. Тож вони звернули увагу на протиракові препарати.

До чого тут засоби проти раку?

Для розростання ракові пухлини потребують багато поживних речовин, надходження яких забезпечується кровоносними судинами. Через це деякі засоби проти раку націлені на пригнічення формування нових кровоносних судин. Таким є і препарат акситиніб, що показав здатність успішно перешкоджати розростанню пухлин та утворенню метастазів. У новій роботі канадські вчені зацікавилися, чи зможе акситиніб також допомогти при хворобі Альцгеймера й покращити когнітивну функцію.

Випробування препарату провели на мишах із проявами хвороби Альцгеймера. Протягом місяця тричі на тиждень вони лікували половину мишей розчином із акситинібом, а решті давали розчин без препарату. Після цього тварини проходили тестування когнітивних здібностей, під час яких оцінювали пам'ять мишей та здатність до навчання. Відтак їхні мозкові тканини відібрали для гістологічного та біохімічного дослідження.

Як протираковий засіб вплинув на роботу мозку мишей?

Здоровим мишам властиво уникати освітлених відкритих місць і триматися периферії. А миші з проявами хвороби Альцгеймера, навпаки, поводяться нетипово й досліджують усю територію арени однаково, зокрема проводять багато часу в її центрі. Але після курсу лікування акситинібом поведінка тварин на відкритій світлій арені стала більш схожою до такої у здорових мишей. Такого покращення не спостерігали в групі мишей, що приймала пустий розчин, отже воно радше зумовлене дією препарату.

Пам'ять у лікованих протипухлинним засобом мишей також покращилася — вони краще за своїх нелікованих родичів пам'ятали, де саме у клітці їх минулого разу вдаряло струмом, а також яку частину Y-подібного лабіринта вони вже відвідували. Так само, вони краще запам'ятовували та пригадували, де шукати рятівну платформу у водяному лабіринті. Показники лікованих протипухлинним препаратом мишей були знову подібні до показників здорових мишей.

Як показало дослідження мозку піддослідних тварин, акситиніб усунув надмірне розростання кровоносних судин, посприяв відновленню цілісності гематоенцефалічного бар'єра та зменшенню кількості бета-амілоїдних відкладень.

Поки що дуже рано говорити про нове лікування хвороби Альцгеймера, оскільки дослідження проведене на мишах. Автори теж наголошують на необхідності подальших вивчень дії препарату в лікуванні деменції. Але якщо в наступних дослідах на людях ефект акситинібу виявиться подібним, то перепрофілювати вже наявний лікарський засіб до терапії початково нецільового захворювання буде простіше й швидше, ніж розробити й вивести у практику абсолютно новий препарат.


Фото в анонсі: Natasha Connell / Unsplash