Премію Ласкера вручили за клітинні контакти, діагностику хвороби Дауна і відстеження ковіду

Оголошено лауреатів премії Ласкера, яку видають за вагомі досягнення у галузі медицини. У 2022 році її отримали за вивчення білків інтегринів, неінвазивну ранню діагностику синдрому Дауна та систему інформування поширення ковіду, повідомляється на сайті фонду Ласкера.

Статуетки премії Ласкера. Lasker Foundation

Статуетки премії Ласкера. Lasker Foundation

Премія Ласкера, яка вручається у США ще з 1946 року, вважається однією із найпрестижніших у галузі медичних наук. Нею щорічно ще при житті нагороджують людей, які зробили важливий внесок у медицину, зокрема, гонораром на суму 250 тисяч доларів США, у трьох категоріях.

Цьогоріч у категорії фундаментальних медичних досліджень лауреатами стали Річард Гайнс (Richard Hynes), Еркі Руослахті (Erkki Ruoslahti) й Тімоті Спрінгер (Timothy Springer) «за відкриття стосовно інтегринів — ключових посередників адгезії клітина-клітина та клітина-позаклітинний матрикс у фізіології та захворюваннях». Вчені допомогли краще зрозуміти роль білків інтегринів у прикріпленні клітин до міжклітинного середовища, що має суттєве значення у низці нормальних процесів, як-от ембріональному розвитку, та патологічних, зокрема розростанні пухлин.

У категорії клінічних досліджень нагороду отримав Юк Мін Деніс Ло (Yuk Ming Dennis Lo) «за неінвазивне пренатальне тестування за допомогою фетальної ДНК». Науковець виявив у крові вагітних ДНК плода, завдяки чому розроблено ранній неінвазивний генетичний аналіз синдрому Дауна.

Лорен Гаднер (Lauren Gardner) нагородили у категорії за службу суспільству «за створення Covid-19 Dashboard, яка встановила новий стандарт розповсюдження авторитетних даних охорони здоров'я в режимі реального часу». Covid-19 Dashboard — це інформаційна панель, створена при Університеті Джона Гопкінса, яка на початку пандемії коронавірусної інфекції оперативно надавала інформацію про нові випадки ковіду в усьому світі, допомагаючи урядам та цивільним швидко й обґрунтовано реагувати на зміну ситуації.

На початку жовтня стануть відомими імена лауреатів основної наукової премії року, Нобелівської. Детальніше ознайомитися з її історією та процесом присудження можна з нашого розбору.