Пов’язка з наночастинками знищила злоякісні пухлини шкіри у мишей

Вчені з Індії створили пов’язку із магнітними наночастинками для лікування раку шкіри. Принцип її роботи базується на нагріванні злоякісних пухлин без пошкодження здорових клітин. Винахід продемонстрував свою ефективність у дослідах на культурі людських ракових клітин та мишах. Дослідження оприлюднили в журналі Cancer Reports.

Що таке магнітна гіпертермія?

Шукаючи дієві методи боротьби з раком, вчені розглядають численні несхожі одне на одного технології - радіотерапія, хімієтерапія, імунотерапія... Останнім часом обнадійливою зброєю проти раку здається лікувальна гіпертермія. Вона полягає у нагрівання тіла або його окремих частин до температури 39-45 градусів Цельсія. Одним із типів лікувальної гіпертермії є магнітна. Її суть - у введенні магнітних наночастинок до місця злоякісної пухлини, де вони піддаються впливу змінного магнітного поля, що призводить до їхнього нагрівання, разом із навколишніми тканинами. Раніше ефективність цього методу продемонстрували в дослідах, де наночастинки вводили ін'єкцією безпосередньо в пухлини або ж внутрішньовенно. На цей раз вчені з Індійського наукового інституту спробували застосувати магнітну гіпертермію для лікування раку шкіри.

Як використати наночастинки ззовні?

Вчені створили пов’язку із наночастинками, утвореними за допомогою техніки електроспінінгу, коли матеріали пропускаються через електричне поле для створення мікроскопічних волокон. Наночастинки, які отримали в результаті науковці, були сумішшю оксиду заліза та біорозкладного полімеру, які наклеїли на хірургічну стрічку. Після цього пластир із лікувальними частинками можна нагрівати за допомогою магнітного поля.

Яка ефективність винаходу?

Перші досліди вчені провели на культурі ракових клітин шкіри у чашці Петрі. Накладена на клітини магнітна пов’язка, як виявилося, успішно вбиває їх, тож науковці вирішили провести наступні експерименти на тваринах. Для цього вони використали мишей зі штучно викликаним у них раком шкіри. З’ясувалося, що технологія так само успішно спрацювала на живих тваринах - наночастинки знищили клітини раку і залишили після них непошкоджену шкіру без натяків на опіки чи запалення. Автори роботи пояснюють це тим, що тепло проникає через клітини пухлини та руйнує хаотичні скупчення кровоносних судин, що її живлять. Натомість здорові клітини завдяки добре організованим судинам розсіюють тепло, підтримують нормальну температуру і тому залишаються неушкодженими.

Надалі дослідники прагнуть провести додаткові дослідження за участю більших піддослідних тварин, як-от кроликів, собак та мавп, перш ніж випробовувати метод на людях.