Потепління допомогло ширитися бактерії, яка спричиняє некроз м'яких тканин

Європейські дослідники виявили закономірність між збільшенням температури повітря та щорічним поширенням на північ США небезпечної інфекції бактерією Vibrio vulnificus, яка спричиняє відмирання м'яких тканин. За тридцять років у зв'язку з потеплінням кількість випадків інфекції збільшилася у вісім разів і може ще подвоїтися до 2100 року, якщо не суттєво не зменшити викиди парникових газів, зазначається у журналі Scientific Reports.

Vibrio vulnificus. CDC / James Gathany / Wikimedia Commons

Vibrio vulnificus. CDC / James Gathany / Wikimedia Commons

Що це за небезпечна бактерія?

Vibrio vulnificus — це бактерія-родичка збудника холери, яка типово живе у слабосолоній морській воді тропічних і субтропічних регіонів. При потраплянні в рани на шкірі вона може спричиняти у людей важку інфекцію некротичний фасциїт, що проявляється відмиранням м'яких тканин. У 10 відсотках випадків хвороба вимагає термінового хірургічного видалення уражених тканин або кінцівки, а у 18 відсотках випадків закінчується смертю протягом кількох діб від зараження. Але науковці Університету Східної Англії з іспанськими й британськими колегами зацікавилися іншим: чи може глобальне потепління пояснити зростання останніми роками частоти зараження V. vulnificus та його поширення у північніші води, навіть до Балтійського моря та Делаверської затоки на півночі США, зважаючи на теплолюбність збудника.

Як бактерія пов'язана з потеплінням?

Дослідники проаналізували, як змінювалася протягом 30 років частота інфекцій V. vulnificus уздовж східного узбережжя США, де зараз на рік реєструють близько 100 випадків зараження. Результати зіставляли з кліматичними даними, у тому числі з використанням моделей передбачення кліматичних змін.

З'ясувалося, кількість інфекцій V. vulnificus зросла у регіоні з приблизно 10 на рік у 1988 році до приблизно 80 на рік у 2018 році. При цьому вона просувалася на північ зі швидкістю орієнтовно 48 кілометрів на рік. Аналіз показав, що це поширення сильно залежить від середньої та максимальної температури повітря, які також зростали за останні роки. Беручи за основу ці результати, науковці змоделювали, як за реалістичних сценаріїв потепління зміниться ситуація з інфекцією у майбутньому. Дані вказують, що кількість інфекцій у регіоні може збільшитися до 200 на рік до 2100 року і сягнути всіх східних штатів до 2080 року, якщо викиди парникових газів будуть високими або навіть помірними, а потепління продовжуватиметься.

Як ми писали раніше, глобальне потепління створює ще й нові патогени для людей, наприклад, спричиняючи мутації хвороботворності у вільноживучих грибів.