Понад мільярд людей у світі зберегли віру у відьомство

Американський дослідник підрахував, що більше мільярда людей по всьому світу продовжують і в наш час вірити у відьомство. Такі люди зустрічаються серед різних прошарків населення, але трохи частіше мають гірше фінансове становище, а також належать до країн, де народ не довіряє уряду й правосуддю. Дослідження, основане на опитуванні понад 140 тисяч людей, описане в журналі PLOS ONE.

GIPHY

GIPHY

Як рахували людей з магічним мисленням?

Відьомство у значенні здатності людини спричиняти шкоду іншим завдяки надприродним здібностям широко поширене по всьому світу, всупереч зростанню освіченості населення. На це вказують численні дослідження, але вони проводилися лише в масштабах окремих соціально-культурних груп. Нова робота економіста Бориса Гершмана (Boris Gershman) з Американського університету дає змогу поглянути на явище з огляду на сучасне людство вцілому.

Вчений зібрав відповіді на опитування про релігійні уявлення та вірування від представників половини дорослої людської популяції. Усього на запитання типу «чи вірите ви у "погане око"?» або «чи вірите у можливість зурочення або прокляття?» між 2008 та 2017 роками відповіли понад 140 000 учасників із 95 країн світу. 43 відсотки опитаних відповіли на такі запитання ствердно, що в перерахунку на всю дорослу популяцію людей свідчить про мільярд людей, які вірять у відьомство лише у цих 95 країнах світу.

Частка людей, що вірить у відьомство у різних країнах світу. Білим позначені країни, жителі якої не опитувалися. Boris Gershman / PLOS ONE, 2022

Частка людей, що вірить у відьомство у різних країнах світу. Білим позначені країни, жителі якої не опитувалися. Boris Gershman / PLOS ONE, 2022

Хто ці люди, що вірять у магію?

Однак віра у відьомство сильно варіює серед населення. Якщо у Швеції лише 9 відсотків учасників повідомили, що вірять у той чи інший вид магії, то у Тунісі таких було 90 відсотків. Віра в чаклунство спостерігалася у представників усіх соціально-економічних категорій, але трохи менш схильними до неї були більш освічені та фінансово забезпечені люди, а також ті, що живуть у малих родинах (до трьох осіб). Віра у відьомство була пов'язана з релігійністю та вірою в бога (чи богів), але суттєво не залежала від приналежності до якоїсь конкретної релігії.

На національному рівні, більш схильні до віри в магію країни, де люди менше довіряють поліції, системі правосуддя та уряду, а також дотримуються конформістських поглядів, віддаючи перевагу традиціям замість креативності й новаторству. Такі якості як схильність допомагати іншим, кооперація та дружелюбність пов'язані з нижчою ймовірністю віри в магію. Водночас серед людей, які вірять у відьомство, було більше тих, що відчували тривогу, сум, злість, втрату контролю над життям та низько оцінювали свої можливості.

Зважаючи на негативні наслідки вірувань у відьом, автор вважає за потрібне боротися зі шкідливим поглядом на світ. На його думку, варто врахувати результати дослідження й зосередитися на відновленні довіри людей до уряду, який ефективно працює і зможе їх захистити, чим зробить віру у відьомство неактуальною.