Новий сорт помідор чері від ізраїльської компанії Supree самостійно зав'ялиться, ще перебуваючи на томатній лозі. Завдяки цьому можна буде зекономити час на в'ялення у промислових умовах, а також знизити використання домішок, що йому сприяють, пише New Atlas.
👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!
Яким чином помідори самі в'ялитимуться?
Шляхом селекції фахівці компанії Supree вивели сорт помідорів чері, шкірка яких має мікроскопічні тріщини. У процесі зростання та дозрівання плода ці тріщини розкриваються дедалі сильніше. Досягнувши достатньої ширини, тріщини призводять до того, що з плода починає природно випаровуватися волога. Спостереження вказали, що чері втрачають у такий спосіб приблизно 80 відсотків початкової ваги ще до того, як їх зберуть. Натомість у решті 20 відсотках залишаються концентрованими аромат, смак, антиоксиданти та інші поживні речовини. За потреби, помідори можна ще досушити після збору, причому знову без потреби використовувати такі домішки як сіль чи діоксид сірки, якими обробляють зібраний томат при звичайному в'яленні. У будь-якому разі самозасушені помідори можна заморозити для доставки та зберігання протягом року без втрати якості. Додатково Supree працюють над створенням інших самозасихаючих овочів, як-от перцю, а також механічної системи збору урожаю, щоб здешевити продукти.
- Вдосконалити вирощування помідорів може і генетична модифікація. Завдяки їй вивели томати, які стійкіші до пошкоджень при збиранні комбайном.
- Також завдяки генетичній інженерії виростили помідори зі збільшеним вмістом вітаміну D.