Пластир з мікроголками допоможе діагностувати малярію

Американські дослідники створили пластир з мікроголками, які безболісно проколюють шкіру пацієнта, збирають міжклітинну рідину та направляють її до тестової смужки, за реакцією якої можна діагностувати малярію. Винахідники надіються, що їхня технологія допоможе забезпечити жителів бідних регіонів комфортним, простим та доступним методом діагностування малярії. Відповідне дослідження оприлюднили у статті журналу Microsystems and Nanoengineering.

Проблема з діагностикою малярії

Малярія є важким паразитарним захворюванням, яке передається через укуси комарів. Близько 40 відсотків населення планети проживає у регіонах з високим ризиком захворіти на малярію, і щороку вона стає причиною смерті сотень тисяч людей. Особливо важливим кроком для зниження смертності є рання діагностика хвороби, проте вона потребує взяття крові пацієнтів для аналізу та, відповідно, спеціально навчених медичних працівників. Дуже часто навіть такі елементарні вимоги є недоступними для людей, що проживають у бідних регіонах, тож проблема потребує нових рішень. Одне з них запропонували науковці з Університету Райса.

Що пропонують науковці?

Вони створили пластир, що може замінити звичайне взяття крові. Його особливість - у масиві з шістнадцяти мікроголок, які проколюють шкіру та всотують для дослідження міжклітинну рідину, у якій можуть міститися біомаркери для діагностування малярії. Процедура є абсолютно безболісно, у порівнянні до проколювання пальця чи взяття крові з вени, запевняють розробники. Це забезпечується малою товщиною гострих голок, яка сягає всього 375 мікрометрів, та довжиною в 750 мікрометрів.

Окрім масиву мікроскопічних голок, до пластиру додали тестову смужку, яка слугує аналізатором зібраної міжклітинної рідини. При її контакті зі специфічними антитілами до збудника малярії на верхній поверхні пластиру з’являються дві червоні смужки. Якщо тест негативний, то лише одна з них. Після зчитування результату, патч можна зняти, як звичайну клейку стрічку.

Які наступні кроки?

Науковці сподіваються, що їхній винахід допоможе людям у бідних регіонах отримати доступний метод діагностики малярії. Вони планують, що після виходу пластирів на ринок їхня вартість складе приблизно 1 долар.

Дослідники кажуть, що за потреби технологію можна використати й для виявлення біомаркерів інших захворювань, можливо навіть COVID-19.
Мікроголкові пластирі не вперше розглядають як можливу заміну аналізам з використанням звичайних голок. Наприклад, японські науковці пропонують цю технологію як безболісну альтернативу рутинним вимірюванням рівня глюкози в крові. Але вони можуть знайти застосування і поза медициною - наклеєні на харчові продукти вони можуть вказувати на їхню свіжість.