Пластир для шиї визначить струс мозку спортсменів за рухами голови

Американські дослідники створили пластир для шиї для допомоги в діагностуванні струсу мозку у спортсменів. Він містить датчики, що реагують на різке напруження у шиї, визначаючи швидкість та прискорення голови, завдяки чому можна оцінити ризик струсу мозку. Детальний опис винаходу опублікували в журналі Scientific Reports.

leah hetteberg / Unsplash

leah hetteberg / Unsplash

Інженери Мічиганського університету занепокоїлися наявними способами визначення струсу мозку у спортсменів, що мають високий ризик таких травм, як-от в американському футболі. Для допомоги лікарям існують прилади, що допомагають у діагностуванні. Це зокрема сенсори в шоломах, що відстежують прискорення голови під час гри, визначаючи ситуації з високим ризиком струсу мозку, на які людина самостійно може не звернути увагу. Утім, шолом може зміщуватися на голові, даючи хибні результати. Цього недоліку позбавлений пластир із датчиками, що кріпиться на шиї гравців, запевняють автори нової роботи.

В основі пластиру — тонкий шар термопластичного матеріалу, який перетворює механічну енергію в електричну. Таким чином, будучи прикріпленим до шиї, пристрій генерує електричний сигнал, що пропорційний напруженню, якому піддається шия при рухах голови. Цю інформацію можна використати для оцінювання прискорення й швидкості руху голови та визначити на основі них ризик струсу мозку. Винахід випробували у дослідах, де голову манекена опускали з невеликої висоти, імітуючи різкий ривок, який відбувається при зіткненні тулуба на швидкості з перешкодою (наприклад, при автомобільних аваріях або зіткненнях спортсменів під час гри).

Імітація манекеном різкого ривка головою при зіткненні з перешкодою. NPG Press / Youtube

Показники пластиру на 90 відсотків збігалися з показниками сенсорів, якими була оснащена експериментальна установка. Тому науковці сподіваються, що пластир знайде своє використання при діагностуванні таких небезпечних у спорті струсів мозку.