Невиспані люди не захотіли допомагати іншим

Після ночі недостатнього сну люди менш схильні допомагати іншим, показало дослідження американських науковців. Причому значення має навіть коротший на одну годину сон, як-от при переході на літній час, повідомляється у журналі PLOS Biology.

GIPHY

GIPHY

Як пов'язали сон зі схильністю допомагати?

Для людей властиво допомагати іншим, але на бажання стати комусь корисним впливає багато факторів. Серед них і емоційна та когнітивна складова, яка значною мірою залежать від якості сну. Дослідження раніше вже вказували, що при нестачі сну порушується активність регіонів мозку, залучених до емоційної регуляції та соціальної когніції. Тому вчені Каліфорнійського університету в Берклі припустили, що при поганому й недостатньому сні наша готовність допомагати іншим буде меншою, ніж коли ми добре виспалися.

Як з'ясувати вплив сну на альтруїзм?

Науковці підійшли до питання з різних сторін та повели як лабораторні досліди, так і аналіз вже наявної інформації. Спочатку вчені залучили до дослідження 24 добровольців, готовність допомогти яких визначали за допомогою опитувальника після звичайної ночі сну, а також після безсонної ночі, поведеної у лабораторії. 78 відсотків людей, коли не виспалися, виявилися менш схильними допомагати іншим людям, причому як незнайомцям, так і близьким.

Далі вчені стали міркувати, чи також має вплив на наш альтруїзм менш радикальна нестача сну, звичайне недосипання. Для цього опитали 136 учасників, які надали заповнені щоденники сну за кілька останніх ночей. Цього разу менш альтруїстичними теж виявилися ті, хто минулої ночі гірше спав, навіть якщо днем раніше вони проявили сильне бажання допомагати. Тобто попередня історія альтруїзму не мала суттєвого впливу на ефект від недосипання.

Що нам дають ці знання?

Що цікаво, навіть коротший на одну годину сон виявився достатнім, щоб збільшити у людини рівень егоїзму. Науковці проаналізували три мільйони благодійних пожертвувань в США протягом 2001-2016 років, зіставивши їх із періодом року, коли відбувається перехід на літній час. І вони з'ясували, що протягом тижня після переведення стрілок годинника вперед люди у середньому жертвують на 10 відсотків менші суми, ніж в інші тижні до або після переходу на літній час. Натомість повернення до стандартного часу восени не мало явного ефекту на доброчинність. Тож перехід на літній час спричиняє не лише особистий дискомфорт для багатьох людей, а й схоже, що має ширший вплив на соціальну сферу.

Автори відмічають, що зважаючи на недостатній сон понад половини населення розвинених країн, спричинене цим зниження альтруїзму може мати суттєві соціальні наслідки. Вони закликають провести більше досліджень з цього приводу та вжити заходів для покращення якості й тривалості сну людей.