Підвісний робот графіті-художник розмалював балончиком фарби стіну

Американські інженери запросили графіті-художників повчити робота мистецтву. Завдяки технологіям захоплення руху він перейняв навички володіння балончиками з фарбою і тепер може працювати підвішеним на стіну, використовуючи траєкторії зі своєї бібліотеки. Тепер разом із балончиком робот зможе розмальовувати стіни зі швидкістю до двох метрів на секунду, а вчені представлять його на конференції ICRA 2022. Деталі конструкції робота опубліковані на arXiv.

Georgia Tech College of Computing / YouTube

Georgia Tech College of Computing / YouTube

Насправді інженери не вперше залучають роботів до малювання, адже це гарна можливість перевірити їх на спритність і так готувати для завдань, які також потребують широких динамічних рухів: наприклад, у логістиці, будівництві або сільському господарстві. Однак творчі можливості роботів доволі обмежені. Наприклад, їх можна навчити повторювати намальований заздалегідь на сенсорному екрані пейзаж, але не передати специфіку роботи у реальних просторах, де потрібно підлаштовувати свої рухи.

Тому команда вчених з Технологічного інституту Джорджії запросила до себе пару художників, підвісила робота на троси для більшої його мобільності, навчила його розпилювати фарбу з балончика і спробувала передати навички графіті-художників, щоб робот відтворив на стіні кілька кольорових літер.

Такі датчики захоплення руху допомогли інженерам наділити робота художніми здібностями. Georgia Tech College of Computing 

Такі датчики захоплення руху допомогли інженерам наділити робота художніми здібностями. Georgia Tech College of Computing

Робот-художник складається із чотирьох тросів, які за потрібною траєкторією пересувають робота в дерев'яній рамі із балончиком фарби. Розпиляти фарбу може завдяки виконавчому механізму із важелем. Він має бібліотеку із шаблонами малюнків та може наносити їх зі швидкістю до 2 метрів на секунду та прискоренням до 10 метрів на секунду в квадраті. Так його вже зараз можна долучити до оздоблення стін.

Однак у майбутньому автори роботи планують доповнити його алгоритмами розпізнавання стилю, щоб розширити творчі навички платформи, а також додати можливість взаємодії із художниками у режимі онлайн, щоб точно повторювати рухи. Крім того, робота варто зробити більш автономним та допомогти йому працювати у більших масштабах, оцінюючи також і особливості дисперсії фарби, щоб створювати точніші малюнки. Також поки робот малює все ж значно повільніше за художників, які можуть накреслити фарбою просту лінію зі швидкістю шести метрів на секунду. Це обмеження розробники планують обійти за допомогою більшої кількості ступенів свободи на своїй платформі.

Georgia Tech College of Computing / YouTube

Творчі здібності роботів

🎹Схожий на нашого робота для графіті робот Duco також малює на стінах. Але перетворює їх, наприклад, на електронне піаніно, малюючи спеціальними чорнилами.

🎨Малювати можуть і маленькі колісні роботи. Вони комунікують один з одним, змішують свої кольори і цілком здатні самостійно створити пейзаж.


Фото в анонсі: Georgia Tech College of Computing / YouTube