Пасажирське сидіння в аеротаксі вертикального зльоту покрутилося

Румунські розробники показали прототип літального апарату зльоту і посадки Mad Bat, який зберігає вертикальне положення пасажирському кріслу. Для цього воно качається у польоті, поки Mad Bat здійснює маневри. На розробку звернуло увагу видання New Atlas, а деталі розробки є на сайті Mad Bat.

Mad Bat

Mad Bat

Тейлсіттерами або англійською tailsitter від слова «хвіст» називають літальні засоби вертикального злету та приземлення, які злітають і приземляються власне на свій хвіст. Так вони менш вибагливі до злітно-посадкових майданчиків і маневровіші, але при переході у режим польоту, коли займають горизонтальне положення, змушують пасажира також перевертатися. Румунська розробка Mad Bat натомість пропонує пасажиру сидіти у кріслі, яке качатиметься у польоті, що збереже користувачу положення головою вперед.

Mad Bat

Mad Bat

Поки це лише комп'ютерна візуалізація та політ невеликого прототипа із манекеном. Ідея полягає в тому, щоб зліт забезпечували чотири пропелери, які у польоті діятимуть як літак-біплан із «закритим крилом» (box-wing biplane). Внизу крил і кабіни розміщені шасі. Розробники обіцяють масштабування і до варіанту з двома пасажирами у кабіні, і для вантажних перевезень.

Раніше ми вже розповідали про подібну концепцію, яка щоправда, не так хвилюється за положення пасажира. В американській літаючій тарілці літати доведеться головою вниз. Також нещодавно компанія Volocopter вперше випробувала у польоті своє аеротаксі, в якому може поміститися чотири пасажири.